Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

ODRŽAN SASTANAK SA DELEGACIJOM MEĐUNARODNOG FONDA ZA RAZVOJ POLJOPRIVREDE


Delegacija IFAD-a, koju čine eksperti za različite oblasti, uključujući ruralnu infrastrukturu, razvoj klastera i kooperativa, klimatske promjene i finansije, je završila treću po redu misiju u cilju definisanja projekta podrške koji će se realizovati u Crnoj Gori od naredne godine. Predstavnici delegacije su se 26. avgusta 2016. godine susreli sa potpredsjednikom Vlade prof. dr Petrom Ivanovićem sa kojim su razgovarali o završnom konceptu podrške.

Riječ je o projektu kroz koji će Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede IFAD, organizacije čija je članica postala Crna Gora početkom prošle godine, finansirati crnogorsku poljoprivredu u dijelu razvoja ruralne infrastrukture, klastera i kooperativa, kao i poboljšanja proizvodnje visokokvalitetnih poljoprivrednih proizvoda na sjeveru Crne Gore.

Delegacija je proteklih sedmica posjetila više crnogorskih opština, katuna i poljoprivrednih proizvođača, uglavnom na sjeveru Crne Gore, kako bi se na terenu upoznali sa specifičnostima poljoprivredne proizvodnje, ograničenjima i mogućnostima, a sve u cilju finalizacije projekta podrške.

"Poboljšanje infrastrukture, prije svega u dijelu vodosnabdijevanja i popravke puteva u ruralnim sredinama opredjeljuje budući razvoj poljoprivrede. To nije samo pitanje poboljšanja kvaliteta života naših građana, već i povezivanja poljoprivrednih prozivođača kroz kooperative, stvaranje lanca vrijednosti i čvršćeg uvezivanja primarne prozivodnje i prerade. Uz konstantnu edukaciju, na ovaj način jačaćemo našu konkurentnost. Pored već obezbijeđenih 52 miliona eura bespovratnih sredstava kroz program IPARD, 50 miliona dolara kreditnih sredstava od Abu Dabi razvojnog fonda, 10 miliona eura koja su već na raspolaganju crnogorskim poljoprivrednicima kroz programe IPARD-like 1 i 2, iznos od 5 miliona dolara IFAD-a predstavlja još jedan dokaz kontinuiranog rada na snaženju crnogorske poljoprivrede", rekao je Ivanović.

Crnoj Gori je u novembru prošle godine Bord direktora IFAD-a odobrio inicijalna kreditna sredstva u iznosu od tri miliona dolara. U međuvremenu, uvažavajući zahtjeve crnogorske strane i u stalnoj komunikaciji sa čelnicima IFAD-a, odobrena su i dva miliona dolara bespovratnih sredstava.

Do sada su realizovane tri posjete predstavnika IFAD-a Crnoj Gori tokom kojih su se predstavnici ovog Fonda upoznali sa osobenostima poljoprivrede Crne Gore i potencijalnim oblastima za ulaganja i unaprjeđenje života stanovništva u ruralnim područjima. Održani su i sastanci sa predstavnicima relevantnih državnih i međunarodnih institucija.

Program menadžer IFAD-a za Crnu Goru, Anabel Lomen,istakla je je nakon sastanka da je Crna Gora nova zemlja za IFAD i da joj je veoma drago što je obilaskom terena vidjela da je riječ o zemlji velikih potencijala za dalji razvoj poljoprivrede. "Imamo privilegiju da pružimo podršku Vladi Crne Gore da nastavi valorizaciju tih potencijala, da pomognemo poljoprivrednim proizvođačima da pronađu tržišne niše, povećaju zaradu, kroz proizvodnju i plasman kvalitetnih proizvoda", ocijenila je Lomen.

Ona je pojasnila da su ciljne grupe projekta poljoprivredni proizvođači na sjeveru zemlje, kojima će se pružiti podrška u udruživanju, povezivanju u klastere, zatim povećanju proizvodnje visokokvalitetnih proizvoda. Uz tu komponentu projekat će podržati razvoj ruralne infrastrukture. "Vjerujemo da će IFAD podržati razvoj crnogorske poljopriverde i poboljšati sprovođenje strategije do 2020. godine", rekla je Lomen.

Predstavnica IFAD-a, Nerina Muzurović, istakla je da će ta međunarodna organizacija u saradnji sa Vladom Crne Gore implementirati projekat koji će dovesti do primjene novih znanja u oblasti poljoprivrede.

Predstavnici IFAD-a posjetiće Crnu Gorujoš jednom do kraja godine, nakon čega će projekat biti spreman za implementaciju predviđenu za 2017. godinu.

Izvor: Press služba Vlade Crne Gore, 26.08.2016.