Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O POREZU NA DODATU VRIJEDNOST: Predloženo je oporezivanje po sniženoj stopi od 7 odsto na usluge pripremanja i usluživanja hrane, pica i napitaka, osim akciznih proizvoda i kafe, u objektima za pružanje ugostiteljskih usluga

29.07.2020.


Utvrđen je Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost, kojim se, usljed nastale vanredne, hitne i nepredvidljive okolnosti izazvane virusom Covid -19, predlaže donošenje određenih normativnih rješenja, kako bi se najpogođenijem dijelu privrede što prije pružila pomoć u cilju prevazilaženja negativnih posljedica u poslovanju, a izvršiće se i dodatno usklađivanje sa Direktivom Savjeta 2006/112 EZ o zajedničkom sistemu poreza na dodatu vrijednost, shodno dinamici predviđenoj u Pregovaračkoj poziciji.

Novim odredbama predlaže se usklađivanje pojedinih poreskih kategorija sa Zakonom o turizmu i ugostiteljstvu ("Sl. list CG", br. 2/2018, 4/2018 - ispr., 13/2018, 25/2019 i 67/2019 - dr. zakon), odnosno da se i usluge smještaja u turističkim apartmanima oporezuju po sniženoj stopi. Takođe, predlaže se oporezivanje usluge pripremanja i usluživanja hrane, flaširane vode za piće i bezalkoholnih negaziranih pića u restoranima i objektima u kojima se pružaju catering usluge po sniženoj stopi od 7 odsto. Predloženo je oporezivanje po sniženoj stopi od 7 odsto na usluge pripremanja i usluživanja hrane, pica i napitaka, osim akciznih proizvoda i kafe, u objektima za pružanje ugostiteljskih usluga (hoteli i slični objekti, odmarališta i slični objekti za kraći boravak, kampovi i ostali smještaj, restorani i pokretni ugostiteljskih objekti, catering).

U cilju prevazilaženja negativnih posljedica izazvanih koronavirusom na privredne tokove u društvu, a samim tim i na funkcionisanje poreskog sistema, novim zakonskim rješenjem se predlaže uvođenje nove kategorije poreskog oslobođenja na uvoz, odnosno plaćanja PDV po stopi od 0 odsto kada je u pitanju unutrašnji promet, na način što se na isporuku proizvoda, odnosno usluga, državnim organima i organizacijama i organima jedinice lokalne samouprave i drugim javno pravnim tijelima, kada je to predviđeno ugovorom o donaciji, odnosno na isporuku medicinskih sredstava i zaštitne opreme, kao donacija državnim organima i organizacijama i organima jedinice lokalne samouprave i drugim javno pravnim tijelima, namijenjenim suzbijanju posljedica nastalih usljed epidemije zarazne bolesti.

Zbog aktuelne epidemije, čije posljedice direktno utiču na otežano poslovanje privrednih i drugih subjekata, predlaže se novo zakonsko rješenje koje poreskom obvezniku olakšava poslovne transakcije, na način što mu se daje mogućnost da može izdati račun u nematerijalizovanom obliku, uz saglasnost primaoca računa, pod uslovom i na način propisan zakonskim aktom koja uređuje ovu oblast, čime će se smanjiti administriranje poreskog organa, poreskom obvezniku se olakšavaju poslovne aktivnosti. U cilju efikasnosti, racionalnizacije korišćenja radnih mjesta i kontrole, predviđeno je da se mjesečna prijava za obračun PDV podnosi isključivo elektronskim putem, što je u skladu sa evropskim poreskim zakonodavstvom.

Takođe se predlaže i odložena primjena novog zakonskog rješenja kako bi Poreska uprava i PDV obveznici bili blagovremeno upoznati sa novim zakonskim rješenjem, a samim tim i prilagodili svoje poslovne aktivnosti.


IZVOR: Vebsajt Vlade, 24.07.2020.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija