Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

KRIVIČNI ZAKONIK CG: Izmjenama zakonika strože kažnjavati povratnike, ali unaprijediti resocijalizaciju

29.07.2019.


U interesu crnogorskih građana i njihove bezbjednosti je da Crna Gora strože kažnjava povratnike u vršenju krivičnih djela trgovine drogom, nošenja oružja, silovanja i nasilja u porodici i zato se podržavaju napori Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Uprave policije, da se pristupi izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Crne Gore("Sl. list RCG", br. 70/2003, 13/2004 - ispr. i 47/2006 i "Sl. list CG", br. 40/2008, 25/2010, 32/2011, 64/2011 - dr. zakon, 40/2013, 56/2013 - ispr., 14/2015, 42/2015, 58/2015 - dr. zakon, 44/2017 i 49/2018), saopšteno je iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Savjet je, kako je naglašeno, ocijenio važnim da javno podrži ocjene ministra unutrašnjih poslova u Vladi Crne Gore Mevludina Nuhodžića, o neadekvatnoj kaznenoj politici i sudskoj praksi za višestruke povratnike u izvršenju krivičnih djela.

Ministar Nuhodžić, u Skupštini Crne Gore, je saopštio da kaznena politika mora biti primjerena društvenim okolnostima i stalno promjenjivom kriminalnom ponašanju. Jasno je saopšteno da ne smije biti praksa izricanja uslovnih osuda ili kazni na nivou zakonskih minimuma, primjene instituta ublažavanja kazne, kao i uslovnog otpusta, što za posljedicu ima povratak prestupnika kriminalu. Istaknut je značaj prevencije i potreba da se pokaže odlučnost države da se za najteža krivična djela izriču odgovarajuće kazne zatvora, navodi se u saopštenju.

"Ministar Nuhodzić proaktivno razmišlja o poboljšanju borbe protiv kriminala, svjestan da je to pitanje važno i za dalji napredak zemlje u pristupanju Evropskoj uniji. Savjet za građansku kontrolu rada policije zato podržava zalaganja MUP i Uprave policije da se pristupi preispitivanju opsega sankcija za određena krivična djela i njihove dosadašnje stvarne djelotvornosti", saopšteno je iz ovog tijela.

Za Savjet za građansku kontrolu rada policije takođe važno da se otvoreno diskutuje o kvalitetu i stvarnim rezultatima programa resocijalizacije u našem zatvorskom sistemu i zaštiti osuđenika.

"Loša resocijalizacija mora se posmatrati i kao uzrok povratka kriminalu i u tom pravcu je neophodno preuzeti punu odgovornost. Važno je što je zaštita javnosti prioritet rada ministra unutrašnjih poslova i direktora Uprave policije", saopšteno je iz Savjeta.

U tom pravcu se, kažu, prepoznaje riješenost da se, kroz odgovarajuće odgovore na izazove, crnogorsko društvo učini sigurnijim.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 22.07.2019.


Naslov: Redakcija