Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

CRNA GORA SPREMNA ZA OTVARANJE POGLAVLJA 27: Evropska komisija dala je pozitivno mišljenje na Nacionalnu strategiju, koja je početno mjerilo za otvaranje ovog Poglavlja


 Crna Gora je spremna za otvaranje Poglavlja 27– Životna sredina i klimatske promjene, što znači da našu zemlju sada očekuju finalne aktivnosti u pripremi otvaranja ovog najzahtjevnijeg dijela pregovora Crne Gore sa Evropskom unijom.

Naime, Evropska komisija dala je pozitivno mišljenje na Nacionalnu strategiju za Poglavlje 27. Ova Strategija je osnova harmonizacije crnogorskih propisa sa propisima EU u životnoj sredini i predstavlja tzv. početno mjerilo za otvaranje ovog Poglavlja.

Izradom Nacionalne strategije za Pogavlje 27, ostvaren je ozbiljan progres u dijelu životne sredine. Dokument je rađen paralelno sa Nacionalnom strategijom održivog razvoja, koja takođe prepoznaje značaj pozicioniranja životne sredine u sam vrh Vladinih prioriteta.

Usvajanjem Strategije dobija se jasan plan rada u naredne 4 godine, a prvi naredni koraci će biti: institucionalno prilagođavanje u cilju što efikasnije realizacije planiranih aktivnosti, kao i obezbjeđivanje stalnih nacionalnih mehanizama za finansiranje tih procesa. U pitanju je oblast koja će, prema procjenama, zahtijevati ulaganja od skoro 1,5 milijardu eura.

Izvor: Vebsajt Ministarstvo održivog razvoja i turizma, 28.07.2016.