Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O SLOBODNOM PRISTUPU INFORMACIJAMA: Tužilaštva u potpunosti primjenjuju ovaj propis


Crnogorska tužilaštva u potpunosti primjenjuju dio Zakona o slobodnom pristupu informacijama ("Sl. list CG", br. 44/2012 - dalje: Zakon) koji se odnosi na proaktivno objavljivanje informacija i na njihovom veb portalu se nalaze sve informacije koje propisuje ovaj akt, pokazuje istraživanje Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

U odnosu na 2014. godinu kada su proaktivno objavljivali samo četiri odsto informacija, tužilaštva sada objavljuju 99 odsto. Istraživanje je obuhvatilo 16 institucija - Vrhovno državno tužilaštvo, dva Viša državna tužilaštva i 13 Osnovnih.

Direktor CDT-a Dragan Koprivica naveo je da su, nakon prošlogodišnjeg slabog rezultata krenuli u akciju, potpisali Memorandum o saradnji sa Vrhovnim državnim tužilaštvom i nakon izbora novog VDT-a pripremili akcioni plan sa mjerama za neophodne promjene.

"Formirali smo zajednički tim koji će realizovati te mjere i dogovorili se da nam početni fokus bude na sprovođenju Zakona, odnosno njegovog dijela u vezi proaktivnog objavljivanja informacija", rekao je Koprivica.

Koprivica je pojasnio da su napredak mjerili sa 12 pokazatelja, među kojima su objavljivanje informacija o programu i planu rada tužilaštava, javnim nabavkama, zaradama funkcionera. " Objavljivanjem spiskova zaposlenih značajno je unaprijeđena trensparentnost, pa imamo impresivan napredak od nula odsto 2014. do 100 odsto u 2015.".

"Ako uporedimo poštovanje ovog dijela Zakona od tužilaštava sa drugim organima vidjećemo da su tužilaštva sada u vrhu po ostvarenom rezultatu. Na osnovu mjerenja iz 2015. prosjek na nivou ministarstava je bio 63 odsto, na nivou samostalnih organa uprave 47, dok su organi u sastavu ministarstava u prosjeku imali samo 20 odsto", kazao je on.

On je naglasio da je u posljednjih nekoliko mjeseci bilo 2,5 hiljada novih unosa na portal tuzilastvocg.me.

"U narednom periodu fokusiraćemo se na direktnu vezu građana sa tužilaštvima, na odnose tužilaštava sa medijima, zajednički raditi na izgradnji kapaciteta Sekretarijata Tuižlačkog savjeta za odnose sa javnošću, ali i povećati budžetsku transparentnost tužilaštava", poručio je Koprivica.

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković je rekao da je zadovoljan rezultatima istraživanja.

"Prešli smo put od najzatvorenije do institucije sa najboljim rezultatom kada je u pitanju objavljivanje informacija", naveo je Stanković.

On je naglasio da rezultati nijesu došli "sami od sebe" već da su posljedica posvećenosti i profesionalnog odnosa koji je doveo do željenog cilja.

"Medijima i ukupnoj javnosti dostupne su sve informacije", rekao je Stanković i dodao da je njihov rad pod stalnom lupom javnosti, ali da oni ne bježe od odgovornosti.

"Mi ćemo omogućiti pravo javnost da zna, ali u određenim slučajevima sve informacije se ne mogu objavljivati. Moramo poštovati pretpostavku nevinosti", poručio je Stanković.

Izvor: Vebsajt RTCG, 28.07.2015.