Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

NACRT FISKALNE STRATEGIJE DO 2020. GODINE: Najavljeno poskupljene cigareta zbog novih akciza od 30 centi umjesto od 1. jula stupiće na snagu 1. avgusta 2017. godine, a veće akcize na alkohol važiće od 1. januara 2018. godine

29.06.2017.


Najavljeno poskupljene cigareta zbog novih akciza od 30 centi umjesto od 1. jula stupiće na snagu 1. avgusta 2017. godine, a veće akcize na alkohol važiće od 1. januara 2018. godine, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Nacrtom Fiskalne strategije do 2020. godine, koju je Vlada usvojila prije 20 dana, definisano je da nova akcizna politika za duvan i alkohol stupa na snagu od 1. jula.

"Imajući u vidu da je nakon usvajanja Fiskalne strategije, kojom je definisano povećanje akciza na cigarete, alkoholna pića i gazirane napitke sa dodatkom šećera, bilo neophodno pripremiti nacrt izmjena važećih propisa u ovoj oblasti, te pribaviti potrebna mišljenja relevantnih institucija, nova akcizna politika objektivno nije mogla biti pripremljena, odnosno usvojena do 1. jula", objasnili su iz Ministarstva zbog čega za mjesec dana odlažu primjenu novih mjera.

Nakon što je saopšteno da će se zbog povećanja akciza cijene cigareta sada povećati za oko 30 centi, a zatim u januaru naredne za još 40, pa u januaru 2019. za još 50 centi, predstavnici duvanskih kompanija su zvanično tražili od Ministarstva finansija da revidira najavljenu akciznu politiku i da nove akcize odloži do januara naredne godine.

Odlaganje akcizne politike tražila je i Američka privredna komora u Crnoj Gori.

Iz resora kojim rukovodi ministar Darko Radunović je odgovoreno da neće ispuniti zahtjeve privrednika koji su tražili odlaganje akcizne politike, te da je opredjeljenje Vlade uspostavljanje stabilnosti javnih finansija.

Iz Ministarstva su ukazali da, pošto su predlozi sada finalizovani, biće uskoro upućeni Vladi na dalje razmatranje i usvajanje.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 28.06.2017.


Naslov: Redakcija