Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

IZVJEŠTAJ SA RASPRAVE O PROCJENI UTICAJA NA ŽIVOTNU SREDINU ZA NACRT STRATEGIJE UPRAVLJANJA VODAMA


U okviru javne rasprave o Strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu Nacrta strategije upravljanja vodama Crne Gore 27. juna 2016. godine je u prostorijama stare zgrade Vlade održan Okrugli sto na kojem je zainteresovana javnost mogla da se upozna sa dokumentom.

Na Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, tačnije Direktorata za vodoprivredu, predstavnici Uprave za vode, obrađivač Strategije, obrađivač Strateške procjene i NVO Green Home.

Ispred obrađivača Strateške procjene uticaja na životnu sredinu Nacrta strategije upravljanja vodama Crne Gore, MonteCEP dsd iz Kotora, rukovodilac izrade g-din Saša Karajović upoznao je prisutne sa sadržajem dokumenta. Prikazana je i objašnjena metodologija za izradu Strateške procjene, polazišta za izbor Strategije, postojeće stanje životne sredine kao i identifikacija područja za koja postoji mogućnost da budu izložena značajnom riziku... U toku Okruglog stola, na incijativu g-dina Milije Čabarkape iz NVO Green Home bilo je komenatra i diskusije na broj hidroelektrana koje Strategija prepoznaje, monitoring vezan za ekološki prihvatljiv protok, problem seizmike itd.

Zaključeno je da svaki razvoj, pa i održivi, podrazumjeva određene promjene u životnoj sredini što je i u konkretnom slučaju potvrđeno. Međutim, rezimirajući sve rezultate procjene uticaja Strategije na životnu sredinu i elemente održivog razvoja, zaključak je da su Strategija i Strateška procjena analizirali moguće uticaje planiranih opredjeljenja i predvidjeli potrebne mjere kako bi planirane aktivnosti imale što manji uticaj na kvalitet životne sredine čime bi Strategija bila u funkciji realizacije ciljeva održivog razvoja sektora voda na području Crne Gore.

Izvor: Vebsajt Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, 27.06.2016.