Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O PRESAĐIVANJU LJUDSKIH ORGANA: Zakonom je predviđeno da svi građani nakon smrti budu donori ukoliko se prethodno pisanom izjavom nijesu odrekli te mogućunosti


Poslanici crnogorskog parlamenta usvojili su Zakon o presađivanju ljudskih organa kojim se omogućava da svi građani nakon smrti budu donori ukoliko se prethodno pisanom izjavom nijesu odrekli te mogućunosti.

Za usvajanje Zakona glasalo je 43 poslanika, dok je protiv bilo četvoro.

Poslanici su usvojili amandman kojim se predviđa da se uzimanje organa od umrle osobe ne može uraditi samo ako je osoba dok je bila živa dala pisanu izjavu da se izričito protivi tom postupku.

Usvajanje Zakona je cilj i uslov da Crna Gora postane član Eurotransplanta.

U obrazloženju amandmana se pojašnjava da uzimanje organa umrlog davaoca neće biti dozvoljeno samo ako je to lice dok je bilo živo kao punoljetno i sposobno za rasuđivanje dalo pisanu izjavu kod izabranog ljekara da se protivi tom postupku.

Navodi se da nakon davanja izjave, izabrani doktor o tome obavještava Ministarstvo.

Izjava se može izmijeniti, odnosno opozvati u svakom trenutku.

Prije uzimanja organa umrlog davaoca, bolnički koordinator je dužan da utvrdi postojanje izjave i da provjeri da li je opozvana ili izmijenjena.

U tom slučaju on je dužan da pozove jedno od lica, po redosljedu, članova uže porodice i da ga informiše o pravu da se sa uzimanjem organa saglasi ili da odbije davanje pisane saglasnosti, kao i o pravu da se da se ta saglasnost može opozvati ili izmijeniti do momenta pripreme davaoca za uzimanje organa, o čemu se obavještava bolnički koordinacioni tim.

"Dozvola najbližeg srodnika ili porodice je najbolji garant za otklanjanje svake sumnje u procesu uzimanja organa za umrle osobe i bez ove dozvole, i pored pretpostavljene saglasnosti, ne mogu se uzeti organ ili organi umrle osobe", kaže se u amandmanu.

Izvor: Vebsajt CdM, 28.06.2016.