Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

CENTRALNA BANKA CG: Odlilo se 48,6 odsto manje novca


Ukupan priliv stranih direktnih investicija u prva tri mjeseca ove godine iznosio je 100 miliona eura, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 13,8 miliona eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke Crne Gore (CBCG).

Investicije su u odnosu na isti prošlogodišnji period smanjene 5,4 odsto, a ukupan odliv 48,6 odsto. Odliv po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo iznosio je šest miliona, dok se na povlačenje novca nerezidenata investiranog u Crnu Goru odnosilo 7,8 miliona eura.

Kako je navedeno u novom Biltenu CBCG, neto strane direktne investicije, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva, u prva tri mjeseca je iznosio 86,2 miliona eura, što je 9,3 odsto više nego u uporednom periodu.

Priliv stranih direktnih investicija u formi vlasničkih ulaganja iznosio je 52,5 miliona, što čini 52,5 odsto ukupnog priliva. Od toga je u nekretnine uloženo 34,7 miliona, a u preduzeća i banke 17,7 miliona eura.

Priliv SDI u formi interkompanijskog duga iznosio je 45,3 miliona eura ili 45,3 odsto ukupnog priliva, dok su povlačenja sredstava rezidenata investiranih u inostranstvu iznosila su 2,2 miliona eura.

Izvor: Vebsajt CDM, 28.05.2015.