Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

NACIONALNA INVESTICIONA KOMISIJA: Usvojena uža lista ključnih prioritetnih projekata

29.03.2018.


 

Nacionalna investiciona komisija je užu listu poslala Vladi na razmatranje i usvajanje.

"Uža lista sadrži osam projekata iz oblasti eneregtike vrijednosti 1,17 milijardi eura, šest projekata iz oblasti saobraćaja vrijednosti 789,6 miliona eura, tri projekta iz oblasti zaštite životne sredine vrijednosti 62,9 miliona eura, deset projekata iz oblasti društvenih djelatnosti vrijednosti 74,2 miliona eura i devet projekata iz oblasti ostala infrastruktura vrijednosti 28,3 miliona eura", navodi se u saopštenju Vlade.

Među projektima iz oblasti energetike nalazi se korišćenje hidropotencijala i upravljanje vodama slivova Drine, Pive, Tare, Ćehotine, Lima, Ibra i Morače sa hidroelektranama na Morači i Komarnici, crnogorski dio interkonekcije Italija – Crna Gora – Srbija/Bosna i Hercegovina, Jonsko-jadranski gasovod, projekat ekološke rekonstrukcije Termoelektrane (TE) Pljevlja sa toplifikacijom grada Pljevalja.

Među prioritetima je i unaprijeđenje energetske efikasnosti u javnim zgradama i projekat unaprijeđenja kvaliteta napajanja turističkih regija energijom.

"Iz oblasti saobraćajne infrastrukture na listi su obilaznice oko Budve i Tivta, most preko Veriga, nastavak rekonstrukcije željezničke pruge Bar – Vrbnica, dionica Mateševo – Andrijevica autoputa Bar – Boljare, razvoj aerodroma Tivat i dionica puta Šćepan Polje – Plužine", navodi se u saopštenju.

Iz oblasti zaštite životne sredine na listi su unaprijeđenje vodosnabdijevanja Cetinja i Pljevalja, prečišćavanje otpadnih voda na Cetinju, u Bijelom Polju, Plavu i Rožajama, kao i različiti projekti tretiranja otpada u Baru, Rožajama, Kolašinu, Beranama i Mojkovcu.

"Iz oblasti društvenih djelatnosti među projektima sa uže liste su izgradnja zatvora u sjevernoj regiji, unaprijeđenje efikasnosti sudstva, specijalna zdravstvena ustanova u ZIKS-u, izgradnja jedinstvenog informacionog sistema pravosuđa (ISP), izgradnja zgrade Državnog tužilaštva u Podgorici kao i rekonstrukcija ili dogradnja vrtićā u Podgorici, Kotoru i Bijelom Polju", dodaje se u saopštenju.

Prioritetna je i gradnja dvije osnovne škole u Podgorici, gimnazije u Podgorici, Ulcinju i Baru, kao i rekonstrukcija podgoričkog Studentskog doma.

Iz oblasti ostale infrastrukture na užoj listi su Naučno tehnološki park Vlade i Univerziteta Crne Gore, rekonstrukcija Kraljevskog pozorišta "Zetski dom", zgrade zatvora u Starom gradu Kotoru, sanacija zgrade Nacionalne biblioteke "Đurđe Crnojević", zgrada Državnog arhiva, infrastrukturno opremanje biznis zona u Mojkovcu i Kolašinu.

Iz Vlade je saopšteno da je data saglasnost da se na jedinstvenu listu prioritetnih infrastrukturnih projekata uvrste i projekti Međunarodni institut za razvoj održivih tehnologija na prostoru jugoistočne Evrope sa misijom Nauka za mir i izgradnje dva objekta za tri klinike Kliničkog centra Crne Gore - za infektivne bolesti, dermatovenerologiju i za psihijatriju.

Procijenjena vrijednost izgradnje objekata klinika iznosi 7,4 miliona eura.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 26.03.2018.


Naslov: Redakcija