Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O JAVNIM IZVRŠITELJIMA: Zaštitnik ljudskih prava i sloboda smatra da je rok od jedne godine u kojem javni izvršitelji moraju ispuniti nove zakonske uslove za obavljanje tih poslova neodmjeren i da ga treba produžiti

29.03.2017.


Javni izvršitelj moraće da ima položen pravosudni i ispit za javnog izvršitelja, predviđeno je Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o javnim izvršiteljima.

Prema dosadašnjoj odredbi, za obavljenje ove funkcije bio je potreban jedan od ovih ispita.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, Šućko Baković, smatra da je rok od jedne godine u kojem javni izvršitelji moraju ispuniti nove zakonske uslove za obavljenje tih poslova neodmjeren i da ga treba produžiti.

Javni izvršitelji moraće da imaju položen pravosudni i ispit za javnog izvršitelja. Oni koji ne ispunjavaju te uslove moraju to uraditi u roku od godine, jer im u protivnom, odlukom ministra pravde, prestaje izvršiteljska djelatnost.

"Imajući u vidu vrijeme koje je izvršiteljima objektivno potrebno za pripremu polaganja pravosudnog, odnosno ispita za javnog izvršitelja, a posebno činjenicu da su svakodnevno radno angažovani, rok od godinu dana je kratko određen", navodi se u mišljenju Bakovića.

On smatra da taj rok treba da bude duži i primjereniji.

Novina je da se kao uslov za imenovanje za izvršitelja traži da lice nije razriješeno kao javni izvršitelj, notar, sudija ili državni tuzilac.

U cilju usklađivanja Zakona sa Direktivom Evropskog parlamenta i Savjeta od 12. decembra 2006. godine o uslugama na unutrašnjem tržištu, postavljenje za javnog izvršitelja biće omogućeno i državljanima države članice Evropske unije.

Najznačajnije zakonske promjene odnose se na unapređenje dosadašnjih i propisivanje novih odredbi koje se odnose na disciplinske povrede i disciplinski postupak javnih izvršitelja.

Javni izvršitelji uvedeni su crnogorski pravni sistem krajem 2013. godine, sa ciljem da se riješi značajan problem velikog broja neizvršenih izvršnih predmeta i dugog trajanja postupka.

Oni su počeli sa radom 7. aprila 2014. godine. Ministar pravde je te i 2015. godine imenovao ukupno 29 javnih izvršitelja.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 27.03.2017.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija