Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O STRANCIMA: Zakon je stupio na snagu 16. marta 2016. godine


Iako Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o strancima ("Sl. list CG", br. 16/2016)  neće donijeti onoliko problema kao tokom prošle sezone, ipak nije dobro, što do sada nijesu urađena nova zakonska rješenja, kaže predsjednik Odbora za turizam Privredne komore Crne Gore Dragan Ivančević.

"Bilo je dovoljno vremena naravno, ali nije bilo političke volje, uradili smo jedan bajpas, jedno međurješenje koje nikome ne odgovara, mislim da je to zavređivalo mnogo više pažnje, da se po skraćenoj proceduri donese novi, bolji, primjenljiviji Zakon, nadam se da će se to desiti u bliskoj budućnosti, neozbiljno je da se za tako važnu oblast donesu neka privremena rješenja", rekao je Ivančević.

Loše je i to, kako smatra Ivančević što je Vlada tek sada usvojila plan pripreme turističke sezone, a prve grupe turista su već stigle.

"Još imamo problem sa kalendarima, iako godinama tražimo i insistiramo da nam neko od nadležnih kaže kad počinje sezona, iako mi to dobro znamo, onog trenutka kada dođu prvi gosti, a pripreme počinju onog trenutka kada ode posljednji gost", naveo je Ivančević.

On ističe da se to ponavlja svake godine, i dodaje da se i pored toga dešava da turisti u predsezoni dolaze, a da nijesmo spremni za turističku valorizaciju.

"Nemamo potreban nivo komunalne opremljenosti, infrastruktura i komunikacija nijesu na odgovarajućem nivou, u obalnom području gdje naši turisti treba da uživaju i šetaju uglavnom nailaze na ostatke privremenih objekata od prošle godine. Iako su najave veoma dobre za ovu turističku sezonu, plašim se da bi sezona koja je ovako loša pripremljena mogla da se vrati kao bumerang, što ne bi bilo dobro", zaključio je Ivančević.

Izvor: Vebsajt CdM, 28.03.2016.