Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

EVROPSKI SUD ZA LJUDSKA PRAVA: Tokom 2018. godine Crna Gora je imala najviše novih predstavki, deset puta više od evropskog prosjeka

29.01.2019.


Crna Gora je prošle godine bila lider po broju podnesenih predstavki građana Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, u odnosu na broj stanovnika.

Kako je saopšteno iz suda u Strazburu, Crna Gora je imala najviše novih predstavki, po broju stanovnika, deset puta više od evropskog prosjeka.

Na drugom mjestu, po istim parametrima je Srbija, slijede Bosna i Hercegovina, Lihtenštajn i Moldavija.

"Za Crnu Goru broj novih predstavki u 2018. godini bio je 318, što je više nego dvostruko više u odnosu na 138 pritužbu iz 2017", saopštio je sud u Strazburu.

Zemlje sa najvećim brojem neriješenih slučajeva su i dalje Rusija, Rumunija, Ukrajina, Turska, Italija...

Za Crnu Goru je na početku 2019. ostalo 119 neriješenih slučajeva, što je značajno povećanje u odnosu godinu ranije, kada je bilo 80 neriješenih slučajeva.

"Za Crnu Goru, ukupan broj presuda donesenih između 1959. i 2017. godine bio je 50, a u 46 od njih je pronađeno najmanje jedno kršenje prava. Najveći broj kršenja se odnosio na dužinu trajanja postupka", stoji u saopštenju suda u Strazburu.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 24.01.2019.


Naslov: Redakcija