Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

U PRIPREMI ZAKONI O ZAŠTITI PRAVA POTROŠAČA I STAMBENIM KREDITIMA

29.01.2019.


Ministarstvo ekonomije pripremilo je zakone o zaštiti prava potrošača i stambenim kreditima, koji će dodatno osigurati interese potrošača u pogledu bezbjednosti i kvaliteta proizvoda. To je i obaveza u okviru poglavlja i o slobodnom protoku robe i 28 o zaštiti prava potrošača koje podrazumjeva obavezu usklađivanja domaćih sa evropskim propisima.

Unutrašnje tržište jedno je od centralnih stubova EU. Crna Gora je otvaranjem poglavlja o slobodi kretanja robe i zaštiti prava potrošača preuzela obavezu usaglašavanja zakona sa evropskim. Pripremljeni su zakoni o zaštiti prava potrošača i stambenim kreditima

"Nama je najvažnije da je potrošač siguran, bezbjedan, da je proizvod pouzdan, koji ne samo da ispunjava njegove potrebe nego mu garantuje da proizvod može zamjeniti i vratiti, a da ne bude na njegovu štetu", ukazao je Jovo Rabrenović iz Ministarstva ekonomije.

Pravni ekspert u projektu Ministarstva ekonomije i EK koji podrazumijeva tehničku i finansijsku podršku EU za usaglašavanje zakona, ističe važnost instituta kolektivne tužbe kojim će se dodatno zaštititi kolektivna prava potrošača.

"EK cijeni da su najštetnije po društvo nepoštene ugovorne odredbe, vodosnabdjevanje, energetika, trgovine, bankarstvo, građevinarstvo telekomunikacije", kaže Zvezdan Čađenović, pravni ekspert.

"To je najznačajniji institut u EU za zaštitu prava potrošača", smatra Rabrenović.

Usvajanjem evropskih propisa i standarda, crnogorski proizvođači imaće mogućnost da povećaju izvoz. Za slobodan protok robe i pristup jedinstvenom tržištu bitno je eliminisati barijere korišćenjem oznaka za sigurnost i kvalitet, sertifikate.

Iz Unije poslodavaca kažu da Poglavlje slobodnom protoku robe donosi i promjenu ponašanja domaćih proizvođača u pogledu usvajanja standarda, jačanja konkurentnosti i izvoza.

"Imamo jednu priliku i veliko tržište da plasiramo proizvode, da svoje poslovanje usklade i prilagode poslovanju u EU", kaže Filip Lazović iz Unije poslodavaca.

CG imaće tehničku i finansijsku podršku EU u vrijednosti od milion eura za usaglašavanje zakona u poglavljima o slobodnom kretanju robe i zaštiti prava potrošača.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 26.01.2019.


Naslov: Redakcija