Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

EVROPSKI SUD ZA LJUDSKA PRAVA: 2019. godine građani CG podnijeli 427 predstavki Sudu u Strazburu

28.12.2020.


Crnogorski građani prošle godine podnijeli su 427 predstavki Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, ukazala je zastupnica Crne Gore pred tim sudom Valentina Pavličić.

Ona je, na sjednici Odbora za ljudska prava i slobode, navela Crna Gora ima najveći procent podnijet predstavki u odnosu na ukupan broj stanovnika.

"Kad se pogleda taj broj od 427, sa 112 iz prethodne godine koje Evropski sud nije uspio da riješi, dolazimo do brojke od 537 predstavki. Od tih 537 više od 90 procenata proglašeno je neprihvatljivo od sudije pojedinca", ukazala je Pavličić.

Ona je objasnila da te predstavke nijesu ispunile element prihvatljivosti koji je neophodan kada pritužuje pred Evropskim sudom.

"Broj predstavki je povećan jer smo imali veliki broj korisnica socijalne pomoći, odnosno majki koje su se Evropskom sudu obratile nakon iscprljivanja domaćih pravnih ljekova", ukazala je Pavličić.

Pavličić je rekla da je veliki broj predstavki korisnica socijalne pomoći odbijen, jer je Evropski sud za ljudska prava zaključio da je to isključivo nadležnost državnih organa i da zavisi od politike Vlade.

"To je samo ponovljen standard Evropskog suda kad su u pitanju socijalna davanja, da su ona isključiva nadležnost nacionalnih organa", rekla je Pavličić.

Ona je napomenula da je prošle godine odbačeno oko 200 predstavki.

Pavličić je ukazala da svi izvještaji Evropskog suda govore da je Crna Gora prepoznata kao lider u pogledu izvršavanja presuda.

Kako je rekla, odbrana pred Međunarodnim sudom i pred domaćim sudom nije identična.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 23.12.2020.


Naslov: Redakcija