Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

KOLEGIJUM ZA PREGOVORE SA EU: Fokus rada u 2017. godini biće na otvaranju preostalih sedam poglavlja, ispunjenju mjera iz akcionih planova za poglavlja 23 i 24 i postepenom zatvaranju pregovaračkih poglavlja, kroz finalizaciju započetih reformi u svim oblastima

28.12.2016.


Na sjednici Kolegijuma za pregovore su osim članova tog tijela, potpredsjednika Vlade Zorana Pažina, Milutina Simovića i Rafet Husovića, te ministra evropskih poslova Aleksandra Andrije Pejovića, prisustvovali i ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović, kao i predsjednici Vrhovnog suda i Sudskog savjeta, vrhovni državni tužilac i glavni specijalni tužilac, Vesna Medenica, Mladen Vukčević, Ivica Stanković i Milivoje Katnić.

Članovi Kolegijuma su ocijenili da otvaranje dva nova poglavlja u pregovorima s EU predstavlja krunu intenzivnog rada i rezultata ostvarenih tokom 2016. godine i istakli da će fokus rada u 2017. godini biti na otvaranju preostalih sedam poglavlja, ispunjenju mjera iz akcionih planova za poglavlja 23 i 24 i postepenom zatvaranju pregovaračkih poglavlja, kroz finalizaciju započetih reformi u svim oblastima.

U okviru teme posvećene vladavini prava, razmotrene su dosadašnje aktivnosti i dalje obaveze u oblasti pravosuđa, temeljnih prava i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala koje će voditi uspostavljanju bilansa ostvarenih rezultata.

Članovi kolegijuma su, takođe, razmotrili status ispunjenosti početnih mjerila u poglavljima 8 - Konkurencija i 17 - Ekonomska i monetarna unija u pravcu otvaranja pregovora u tim poglavljima.

Kad je u pitanju Poglavlje 27 - Životna sredina, konstatovano je da je usvajanjem Nacionalne strategije za prenošenje, sprovođenje i primjenu pravne tekovine EU u oblasti životne sredine i klimatskih promjena s Akcionim planom za period 2016-2020, ispunjeno jedino početno mjerilo u ovoj oblasti, te da se očekuje otvaranje tog poglavlja.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo evropskih poslova, 27.12.2016.


Naslov: Redakcija