Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

MREŽA ZA AFIRMACIJU NEVLADINOG SEKTORA: Skupština da glasa u interesu građana


Rezultat glasanja u Skupštini Crne Gore umnogome će pokazati do koje mjere je ta institucija u poziciji da kontroliše rad Vlade Crne Gore i da li u parlamentu postoji većina koja je spremna da odlučno brani interese građana ove države, saopštila je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Iz MANS-a su naveli da će na zasjedanju Skupštine, u ponedeljak 28. decembra 2015. godine, poslanici glasati o prijedlozima zakona o energetici, akcizama, državnom budžetu za 2016. godinu, kao i o Odluci o usvajanju aneksa Ugovora o zakupu hotela "Kraljičina plaža" u Miločeru i Odluci o davanju saglasnosti na Ugovor dugoročnom zakupu ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula.

"MANS je tokom prethodnih sedmica detaljno informisao poslanike, kako kroz dostavljanje amandmana, tako i putem medija, o ključnim problemima koji se odnose na akta o kojima će se izjašnjavati, tako da smatramo da ne postoji niti jedna prepreka da donesu odluku na osnovu činjenica, a ne bilo čijeg ličnog ili partijskog interesa", saopšteno je iz MANS-a.

Dodaje se da je jedan od prijedloga zakona o kojima će se glasati u Skupštini i Prijedlog zakon o energetici u koji je Vlada Crne Gore ugradila brojne odredbe kojima se favorizuju proizvođači energije, na račun krajnih potrošača, odnosno građana Crne Gore.

"MANS je tim povodom preko poslanika uputio nekoliko amandmana kojima smo nastojali da unaprijedimo ovaj Prijedlog zakona, koji u trenutnom obliku ne zaslužuje povjerenje poslanika koji brinu o javnom interesu. Slična je situacija i sa Prijedlogom zakona o akcizama gdje Vlada ponovo pokušava da na građane nezakonito prebaci najveći teret pogrešne odluke da se pod nepovoljnim uslovima uđe u posao izgradnje jedne od dionica autoputa. Uvođenje dvostrukih aršina, gdje je od građana putem akciza na gorivo naplaćuje više, a od privilegovanih kineskih kompanija i sa njima povezanih građevinskih kompanije manje, je nešto čemu se MANS snažno protivi i nada se da će poslanici odbaciti ovakav Prijedlog zakona", ističe se u saopštenju.

Kada su u pitanju odluke o davanju saglasnosti na projekte hotel "Kraljičina plaža" i Mamula", MANS smatra da se radi o dokumentima koji su već jednom naišli na neodobravanje većine crnogorskih poslanika zbog svoje štetnosti po javni interes i jasne namjere Vlade da investitorima, suprotno zakonu i Ustavu Crne Gore ("Sl. list CG", br. 1/2007 i 38/2013 - Amandmani I-XVI), obezbijedi privilegije koje ne uživa niti jedan drugi građanin u Crnoj Gori.

"Kako je Vlada poslanicima ponovo ponudila ista dokumenta, MANS očekuje da rezultat glasanja bude isti kao i julu, kada su ova akta već jednom odbijena. Oni poslanici ili političke partije koje budu glasale drugačije od onoga kako su se izjasnile ranije, biće dužne javnosti da objasne zbog čega su promijenile svoje mišljenje o istom dokumentu, ko ih je na to natjerao ili privolio i čime. To predstavlja elementarnu političku pristojnost za svakog poslanika koji sebe vidi kao predstavnika građana kojima moraju polagati račune za svoj rad u Skupštini Crne Gore. Sve drugo otvara ogroman prostor za sumnju u političku korupciju i zloupotrebu poslaničkih ovlašćenja", kažu u MANS-u.

Kada je u pitanju Prijedlog zakona o budžetu Crne Gore za 2016. godinu, MANS je pozvao poslanike da podrže one amandmane kojima se ograničava jasna namjera Vlade Crne Gore da budžet pretvori u izborni i učini ga podobnim za zloupotrebe uoči predstojećih izbora naredne godine.

"Takođe, očekujemo da će poslanici podržati i one amandmane kojima se zaustavlja namjera Vlade da i naredne godine teret prebijanja dugova među državnim kompanijama, ali i finansiranje megalomanskih projekata u sektoru energetike padne ponovo na teret građana i državnog budžeta", zaključuje se u saopštenju MANS-a.

Izvor: Vebsajt CdM, 27.12.2015.