Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O KONVERZIJI KREDITA U ŠVAJCARSKIM FRANCIMA CHF U EURE EUR: Novi Aneks ugovora mogu potpisati svi klijenti koji imaju dug sa Hypo bankom navode iz CEZAP- a


Centar za zaštitu potrošača (CEZAP) saopštio je da klijenti mogu potpisati novi Aneks ugovora na osnovu Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima CHF u eure EUR ("Sl. list CG", br. 46/2015 - dalje: Zakon), koji dobiju od Hypo Alpe Adria banke, to jest oni klijenti koji imaju utvrđen dug i sa kojim se na osnovu vještačenja vještaka finansijske struke, a sa kojim je saglasna i Hypo banka.

Iz CEZAP-a su podsjetili da Novi Anerks ugovora ne sadrži nezakoniti član koji je bio u ranijem Aneksu, a koji je glasio da "ako nakon stupanja na snagu ovog Aneksa, Ustavni sud Crne Gore donese odluku u skladu sa inicijativom od 27. avgusta, odnosno ocijeni da Zakon u cjelini ili djelimično nije u skladu sa Ustavom, korisnik kredita je dužan da vrati Banci sve beneficije stečene po osnovu ovog Aneksa ili uopšte na osnovu Zakona".

Kako su objasnili, njihov advokatski tim, vještaci i bankarski Ombudsman su nakon pregleda Novog ugovora imali primjedbu oko visine zatezne kamate tokom otplate kredita nakon konverzije, ali smatraju da klijenti mogu potpisati novi Aneks.

"Klijenti koji su već ranije potpisali Anekse dobiće nove, u skladu sa Zakonom i na taj način će doći u istu poziciju kao svi ostali. Ovim Zakonom su obuhvaćeni svi krediti i ponovo apelujemo na odgovorne u Hypo i Centralnoj banci Crne Gore kao kontroloru primjene Zakona da se što prije primjeni Zakon u cjelosti na sve kredite, kako bi se izašlo iz ove loše stuacije, kako za klijente, tako i za Hypo-Alpe adria banku. Ponavljamo da klijenti žele Hypo-banci vratiti svaki cent i ne vidimo u čijem je interesu da se Zakon ovoliko vremena opstruira i ne sprovodi, jer nesprovođenje Zakona šteti i klijentima i Hypo Alpe adria banci", poručili su iz CEZAP-a.

Izvor: Vebsajt CdM, 25.12.2015.