Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

UPRAVNI SUD: Odbijena tužba Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore protiv rješenja Ministarstva održivog razvoja i turizma


Tužba Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore CZIP protiv rješenja Ministarstva održivog razvoja i turizma kojim je data saglasnost na Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu za izgradnju dalekovoda 40kV Lastva Grbaljska - Čevo, odbijena je presudom Upravnog suda.

Kako su saopštili iz CZIP-a, 22. januara 2015. godine podnijeli su tužbu Upravnom sudu zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja u pomenutom Elaboratu očekujući adekvatnu primjenu prava.

"Od svih nelogičnosti, polovičnih i nepotpunih konstatacija posebno nam je zapalo za oko da će "U periodu izgradnje, ptice koje su u periodu gniježđenja/uzgoja će biti uklonjene sa područja od strane iskusnog ornitologa koji će u pravo vrijeme i na pravi način da obezbijedi postavljanje stubova i pristupnih staza". Vjerujemo da će ovo biti jedinstevena metodologija - nikad ranije primjenjivana u svijetu te cijenimo požrtvovanje "iskusnih ornitologa" i njihov entuzijazam, zasigurno će imati posla", istakli su iz CZIP-a.

Kako kažu, obećavajuće im je zvučala i mjera sprječavanja štetnog uticaja, odnosno "zabrana lova od strane radnika koji prekrše pravilo".

Za objašnjenje o kakvom se lovu i krivolovu radi tokom izgradnje dalekovoda od strane radnika, dodaju oni, ostali su uskraćeni.

Prema njihovom mišljenju dokaz da Elaborat obiluje nepreciznostima i konstatacijama koje nemaju utemeljenje u ornitologiji i koje dovode do pogrešnih zaključaka, je i činjenica da je kao jedini negativan uticaj na floru i faunu navedeno "elektromagnetno zračenje", zanemarujući dugoročni uticaj dalekovoda- efekat barijere kod ptica selica.

"Spisak ptičjih vrsta dat je šturo, brojni nazivi vrsta su ispisani netačno. S obzirom na teren i ekološke potrebe, nemoguće je registrovati u zahvatu dalekovoda, pojedine vrste, na koje se razmatra negativan uticaj (Iabudovi, guske, patke, štiglići), uopšte se ne nalaze na spisku faune u zoni uticaja, što jasno govori da se radi o nesveobuhvatnom spisku", zaključili su iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica.

Izvor: Vebsajt CdM, 27.12.2015.