Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZBORU, UPOTREBI I JAVNOM ISTICANJU NACIONALNIH SIMBOLA: U jedinicama lokalne samouprave u kojima pripadnici manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice čine većinsko stanovništvo, prema rezultatima posljednjeg popisa, na zgradama organa lokalne samouprave i javnih ustanova čiji je osnivač opština, odnosno država, stalno vije i zastava tog manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice

28.11.2019.


Predlogom zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola koji je gotovo nakon dvije godine dostavljen Skupštini, zabranjena je upotreba nacionalnih oznaka na zgradama i u prostorijama Skupštine Crne Gore (osim u poslaničkim klubovima), predsjednika Crne Gore, Vlade Crne Gore, ministarstava i drugih organa uprave.

To se odnosi i zgrade i prostorije Ustavnog suda Crne Gore, sudova. Državnog tužilaštva, Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, Vojske Crne Gore, Univerziteta Crne Gore, Centralne banke i Državne revizorske institucije.

Piše da se u jedinicama lokalne samouprave u kojima pripadnici manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice čine većinsko stanovništvo, prema rezultatima posljednjeg popisa, na zgradama organa lokalne samouprave i javnih ustanova čiji je osnivač opština, odnosno država, stalno vije i zastava tog manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice.

"U službenim prostorijama organa lokalne samouprave i javnih ustanova, kao i u prostorijama namijenjenim za vjenčanja ističe se i zastava manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice", piše u predloženom zakonu.

Precizira se da to pravo ne može koristiti ako prema rezultatima dva posljednja uzastopna popisa pripadnici manjinskog naroda ne čine većinsko stanovništvo. Važeći Zakon o upotrebi nacionalnih simbola ("Sl. list RCG", br. 55/2000 i "Sl. list CG", br. 40/2011 - dr. zakon) je iz 2000. i on nije usklađen sa Ustavom Crne Gore ("Sl. list CG", br. 1/2007 i 38/2013 - Amandmani I-XVI), piše u obrazloženju.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, Miloš Rudović, 23.11.2019.


Naslov: Redakcija