Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O OGRANIČAVANjU UPOTREBE DUVANSKIH PROIZVODA: Od 15. avgusta 2019. godine zbog pušenja u javnom prostoru izrečene kazne u vrijednosti 34.000 eura

28.11.2019.


Nadležne inspekcije Uprave za inspekcijske poslove za kontrolu primjene novog Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda ("Sl. list CG", br. 46/2019 i 48/2019 - ispr. - dalje: Zakon), od 15. avgusta od kad je na snazi do juče obavile su ukupno 2.770 pregleda i zbog utvrđenih nepravilnosti izdale prekršajne naloge u ukupnom iznosu od 33.900 eura.

Zbog konzumiranja duvanskih proizvoda u radnom i javnom prostoru, školama, vrtićima, trgovinskim radnjama, te sudovima, ministarstvima, ali i zdravstvenim ustanovama turistička, sanitarna i zdravstvena inspekcija Uprave za inspekcijske poslove izdale su ukupno 134 prekršajna naloga u ukupnom iznosu od 33.900 eura, ukazali su iz Uprave za inspekcijske poslove.

Od 15. avgusta od kada je u primjeni novi Zakon, do 19. novembra turistička inspekcija je kontrolisala ugostiteljske objekte i tokom 2.263 kontrole, kako su ukazali, utvrdila 106 nepravilnosti.

"Izdato je 119 prekršajnih naloga u iznosu od 30.490 eura, a podnijeto je i šest zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka", ukazali su iz UIP.

Utvrđene nepravilnosti odnosile su se na davanje dozvole za konzumiranje duvanskih proizvoda u radnom i javnom prostoru, ne isticanje oznaka o zabrani pušenja i, kako su rekli, ne opremanje prostorije za pušenje uređajima za ventilaciju.

"Upravi za inspekcijske poslove se obraća veliki broj poslovnih subjekata pitanjima u vezi sa primjenom ovog Zakona, interesuju se kako bi svoje postupanje, u ovoj oblasti, uskladili sa zakonom i tako izbjegli kazne. Takođe, dobijamo i prijave od građana o pušenju na zabranjenim mjestima, koje inspektorima pomažu u nadzoru", ukazali su iz UIP

Sanitarni inspektori su, od 15. avgusta do 19. novembra, izvršili 381 inspekcijski pregled u cilju kontrole primjene odredbi Zakona i izdali devet prekršajnih naloga ukupne vrijednosti 1.610 eura.

Kontrolisani su vaspitnoobrazovni objekti, odnosno škole i vrtići, trgovinska djelatnost, objekti u kojima se priređuju igre na sreću, kao i radni prostori u kojima poslove obavljaju državni organi, organi državne uprave, organi uprave, organi lokalne samouprave, organi lokalne uprave i službe, kao i druga pravna lica koja vrše javna ovlašćenja (sudovi, ministarstva, uprave, službe u opštinama, pravna lica koja vrše javna ovlašćenja).

"Zbog nepoštovanja odredbi Zakona u javnim i radnim prostorima izdato je devet prekršajnih naloga u iznosu od 1.610 eura i to: jednom pravnom licu i jednom odgovornom licu javne ustanove, jednom preduzetniku i jednom odgovornom licu i dva fizičkim licima u organu lokalne samouprave, jednom odgovornom licu u organu uprave, jednom pravnom licu i jednom odgovornom licu poslovnog subjekta", precizirali su iz UIP

Za tri mjeseca primjene Zakona zdravstveni inspektori izvršili su 126 inspekcijskih pregleda i izdali šest prekršajnih naloga u iznosu od 1.800 eura.

Kontrole su vršene u objektima u kojima se obavlja zdravstvena djelatnost u javnom i privatnom sektoru i to u Kliničkom centru, institutima, bolnicama sa pripadajućim odjeljenjima, zavodima, poliklinikama, domovima zdravlja sa pripadajućim ambulantama, opštim i specijalističkim ambulantama, laboratorijama, objektima za promet ljekova i medicinskih sredstava u javnom i privatnom sektoru. Zbog nepoštovanja odredbi Zakona u javnim ustanovama u kojima se obavlja zdravstvena djelatnost izdato je šest prekršajnih naloga u iznosu od 1.800 eura i to pravnim i odgovornim licima zdravstvenih ustanova u Podgorici i Nikšiću.


IZVOR: Vebsajt CdM, 22.11.2019.


Naslov: Redakcija