Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ODRŽAN MINISTARSKI SASTANAK ZEMALJA JIE ZA OBLAST POLJOPRIVREDE: Crna Gora ostvarila ozbiljan napredak u poljoprivredi u prethodnih četiri godine

28.11.2016.


"Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore u proteklih četiri godine ostvarilo je ozbiljan napredak u razvoju poljoprivrede i stvaranju ključnih preduslova za dalje usaglašavanje sa EU standardima u ovoj oblasti, kao i za postizanje konkuretnosti poljoprivrednih proizvođača na evropskom tržištu", ocijenio je direktor Direktorata za međunarodne bilateralne odnose u Generalnom direktoratu Evropske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Džon Klark (John Clarke) na redovnom godišnjem radnom sastanku ministara poljoprivrede jugoistočne Evrope, koji je održan Bečićima.

Crna Gora će u narednih godinu dana predsjedavati Stalnom radnom grupom za ruralni razvoj (SWG). Predsjedavanje Radnom grupom preuzeto je na skupu u Bečićima od Albanije.

Ministri i visoki predstavnici zemalja Jugoistočne Evrope, zemalja EU, Evropske komisije, međunarodnih organizacija i predstavnici SWG, diskutovali su u Bečićima o temama vezanim za usaglašavanje poljoprivrede zemalja kandidata i potencijalnih kandidata sa Zajedničkom evropskom poljoprivrednom politikom (ZPP), trendovima u poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambenoj industriji i mogućnostima za osvajanje evropskog tržišta.

Kao predstavnik Evropske komisije, gospodin Džon Klark je posebno izrazio zadovoljstvo tempom reformi u sektoru poljoprivrede koje je ostvarila crnogorska Vlada posljednjih godina. "Crna Gora je ostvarila veoma veliki napredak u proteklih četiri godine, prije svega u dostizanju standarda EU i poboljšanju uslova za bavljenje poljoprivredom. Naglasio da su Vlada i poljoprivredni proizvođači bili uspješni na tom putu. Posebno mi je drago što ste uspjeli da povećate interesovanje za bavljenje poljoprivredom, po čemu je Crna Gora jedinstvena, s obzirom da se zainteresovanost za ovu djelatnost smanjuje u mnogim zemljama", rekao je Klark. Podsjetio je i na izuzetan napredak na planu pristupanja EU u oblasti poljoprivrede i najavio da će do kraja godine biti otvoreni pregovori i u trećem poglavlju iz ove oblasti, poglavlju 11 - poljoprivreda i ruralni razvoj. Crna Gora, kako je naveo, treba da nastavi usaglašavanje sa EU standardima, sa modernizacijom proizvodnje i snažnijim poštovanjem standarda zaštite životne sredine i dobrobiti životinja u poljoprivredi. U tome će, kako je dodao, od velikog značaja biti to što će početkom naredne godine EK faktički prenijeti Crnoj Gori ovlašćenja da može sama da upravlja fondovima za razvoj poljoprivrede.

Klark je istakao da je poljoprivredna politika Crne Gore u skladu sa evropskim trendovima i zahtjevima svjetskih tržišta, jer se zasniva na podsticanju proizvodnje visokokvalitetnih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, sa većom dodatom vrijednošću. U svojoj prezentaciji na na temu međunarodne trgovine poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima, Klark je naveo da su trendovi posljednjih pet godina za Evropu veoma pozitivni i optimistički, s obzirom na činjenicu da je EU bila najveći izvoznik. Prema njegovim riječima, to je rezultat sprovođenja Zajedničke poljoprivredne politike koja je reformisana u pravcu stvaranja "zelenije" poljoprivrede i proizvodnje hrane koja ima veću dodatu vrijednost i specifičnost, a koja se traži na svjetskim tržištima. On je ocijenio da, kao i Crna Gora, sve zemlje Jugoistočne Evrope imaju šansu da ostvare benefite od takvog pristupa poljoprivrede u budućnosti.

Sastanak u Bečićima bio je prilika da se razmotre mogućnosti za dalju uspješniju saradnju i da se nastavi razmjena iskustva, prakse i ideje između zemalja JIE, što je jedna od osnovnih misija organizacije SWG kojom će Crna Gora predsjedavati naredne godine. U tom smislu, crnogorska strana je predstavila učesnicima skupa šta je postignuto u periodu od prošlog ministarskog sastanka u Tirani. Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore Budimir Mugoša zahvalio se Ministarstvu poljoprivrede, ruralnog razvoja i vodoprivrede Albanije na uspješnom predsjedavanju i predstavio aktivnosti i rezultate ostvarene u Crnoj Gori u proteklom periodu koji se odnose na otvaranje pregovaračkih poglavlja, uspostavljanje Agencije za plaćanje, usvajanje IPARD programa, realizaciju projekata IPARD-like bespovratne podrške poljoprivrednicima i druge. Mugoša je rekao da su sastanci na najvišem nivou prilika da se sagleda postignuto i ono što treba uraditi kako bi bili korak bliže EU. Svi smo saglasni da imamo zajednički cilj, a to je puno članstvo u EU, zaključio je ministar Mugoša.

Na skupu je saopšteno i da će predsjednik Skupštine SWG tokom crnogorskog predsjedavanja tokom 2017. godine biti generalni direktor Direktorata za ruralni razvoj Ministarstva poljoprivrede Darko Konjević. Prema riječima Konjevića, predsjedavanje SWG-om je važna funkcija, zbog kontinuiteta i unapređivanja regionalne saradnje na putu pridruživanja EU. "Crna Gora koja je prepoznata kao lider u procesu evropskih integracija poljoprivrede, trudiće se da ovu ulogu iskoristi da dalje produbi saradnju među ovim zemljama u oblasti poljoprivrede", rekao je Konjević.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, 26.11.2016.

Naslov: Redakcija