Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

IZVJEŠTAJ O LAKOĆI POSLOVANJA SVJETSKE BANKE 2020: Crna Gora unaprijedila sistem izdavanja građevinskih dozvola i procedura za međunarodnu trgovinu

28.10.2019.


Crna Gora je, u novom Izvještaju o lakoći poslovanja Svjetske banke, zauzela 50. mjesto na listi od 190 ranigiranih zemalja. U poređenju sa prošlogodišnjim Izvještajem, Crna Gora je povećala ocjenu za 1,07 (sa 72,73 na 73,8) i zadržala isti rang.

Najznačajniji napredak je ostvaren kod indikatora dobijanje građevinskih dozvola, gdje se Crna Gora našla na 40. mjestu i time poboljšala rang u ovoj oblasti za 35 mjesta. U odnosu na prošlu godinu, shodno metodologiji Svjetske banke, Crna Gora je smanjila troškove i vrijeme potrebno za dobijanje građevinske dozvole.

Ovakav napredak potvrda je da Svjetska banka u kontinuitetu prepoznaje reformske napore koje Crna Gora sprovodi u oblasti izdavanja građevinskih dozvola, a prije svega uspostavljene novim zakonskim okvirom iz 2017. godine.

Napredak je postignut i kod indikatora prekogranična trgovina. Ovaj indikator tretira procedure za uvoz i izvoz. Crna Gora je poboljšala poziciju za 6 mjesta tako što je smanjila vrijeme i troškove potrebne za uvoz, kao i troškove izvoza.

U oblasti dobijanja priključka za električnu energiju došlo je do smanjenja vremena, odnosno broja dana i troškova, uz nepromjenjeni rang.

Kod ostalih indikatora nije bilo promjena u ocjenama u odnosu na prošlogodišnje, a korekcije u rangu su posljedica intenzivnijih reformskih procesa koje su sprovodile druge zemlje.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo finansija, 24.10.2019.