Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

OCJENA USTAVNOSTI I ZAKONITOSTI: Institut za vladavinu prava poziva Ustavni sud da pokrene postupak i proglasi neustavnim sporne odredbe Sudskog poslovnika


 

To je, kako je saopštio izvršni direktor IVP-a Danilo Ajković, suprotno Ustavu Crne Gore ("Sl. list CG", br. 1/2007 i 38/2013 - Amandmani I-XVI), Evropskoj konvenciji i zakonima Crne Gore.

IVP upozorava da je prekršeno pravo građana Crne Gore na suđenje pred nezavisnim sudom jer o njihovim pravima i obavezama mogu da odlučuju i sudije koje nisu zadužene njihovim predmetom, čime se krše njihova ustavna i konvencijska prava.

"IVP je podnio Ustavnom sudu Crne Gore Inicijativu za ocjenu ustavnosti Sudskog poslovnika, kojim je uvedena sudska praksa kao izvor prava, iako je Ustav jasan- sud sudi samo na osnovu Ustava, zakona i međunarodnih ugovora", navodi se u saopštenju.

Time što se sudskom vijeću koje je već donijelo odluku nalaže da ponovo odlučuje, jer odluka nije u skladu sa dotadašnjom praksom, pokušaj je uvođenja jednoobraznosti u razmišljanju što se kosi sa principom slobodnog sudijskog uvjerenja, smatraju iz IVP-a.

 IVP je dostavio Ustavnom sudu analizu u kojoj je predstavio stavove univerzitetskih profesora, mišljenje Zaštitnika građana, stavove Venecijanske komisije, Evropskog suda i vrhovnih i ustavnih sudova regiona, preporuke Komiteta ministara Savjeta Evrope i mišljenje Društva sudije Srbije koji govore u prilog tome da niko mimo žalbenog postupka ne može da mijenja jednom donijetu presudu.

"IVP napominje da je i prethodni Sudski poslovnik sadržao identično rješenje, te da je ponovnim usvajanjem spornih odredbi Ministarstvo pravde nastavilo da podriva ustavni sistem i zajemčena prava građana i građanki Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Nakon što sudsko vijeće donese odluku, ukoliko nije u skladu sa dotadašnjom praksom, na ponovno odlučivanje mogu da je vrate: Odjeljenje sudske prakse, Odjeljenje iz materije kome predmet pripada i Sjednica sudija.

"Sudija koji bi ponovo vijećao o već donijetoj odluci, a na osnovu naloga kolega sudija, izlaže se odgovornosti, jer sudi suprotno Ustavu i zakonu", navode iz IVP-a.

Ne samo što Sudski poslovnik sadrži, kako smatraju iz Instituta, neustavne i nezakonite odredbe, već iste odredbe sadrže i pravilnici Vrhovnog i Upravnog suda.

"IVP podsjeća da Etički kodeks sudija ("Sl. list CG", br. 16/2014 i 24/2015) propisuje da je sudija dužan da bude nezavisan od kolega sudija u pogledu odluka koje je u obavezi da donese. Dodatno, prema Etičkom kodeksu sudija nije dužan da bilo kome objašnjava svoja pravna shvatanja i utvrđeno činjenično stanje, izuzev u obrazloženju odluke ili kad to zakon posebno nalaže", navodi se u saopštenju.

IVP napominje da građani imaju pravo da traže poništenje presude na koju su uticale sudije koje ne čine nadležno sudsko vijeće.

IVP podsjeća da je ujednačena sudska praksa proces do koga se dolazi kvalitetnim sudovanjem. Ona se prihvata, a ne nameće se.

Izvor: Izvor: Vebsajt RTCG, 27.10.2016.