Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

EVROPSKI PARLAMENT: Roming se ukida u junu 2017. godine


Evropski parlament EP usvojio je odluku o potpunom ukidanju naplate rominga za mobilne telefone od juna 2017. godine, kao i jasna pravila o pravu na pristup internetu.

Svi su dugo čekali ukidanje naplate rominga, obični ljudi, kompanije i sve vrste organizacija", rekla je izvjestilac Evropskog parlamenta, Pilar del Castiljo u debati uoči glasanja.

Ona je dodala da će, zahvaljujući tom sporazumu, Evropa postati jedini region u svijetu u kojem će postojati zakonske garancije za otvoreni internet i neutralnost svjetske informacione mreže.

"Princip neutralnosti biće primijenjen direktno u 28 država članica. To će osigurati da nemamo internet u dvije brzine", rekla je Castiljo.

Naplata rominga na telefonske pozive, slanje tekstualnih poruka i korištenje mobilnog interneta u inostranstvu u zemljama EU biće zabranjeno od 15. juna 2017. godine.

Roming će biti postepeno ukidan od 30. aprila 2016. godine i cena poziva će, u prelaznom periodu, biti maksimalno 0,05 evra po pozivu. Slanje SMS će koštati 0,02 evra, a internet 0,05 evra po megabajtu podataka.

Ograničenja troškova za dolazne pozive biće određena do kraja 2015. godine i očekuje se da ona budu niža nego za odlazne pozive.

Ova odluka zabranjuje provajderima interneta da namjerno blokiraju ili usporavaju isporuku određenih sadržaja, rad aplikacija ili servisa za određene korisnike, osim ako moraju da poštuju sudski nalog, odredbe zakona, da bi spriječili zagušenje mreže ili suzbili sajber-napad.

Izvor: Vebsajt CdM, 27.10.2015.