Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

KOMISIJA ZA SUZBIJANJE SIVE EKONOMIJE: Sprovođenje mjera pojačane kontrole i snimanja prometa, zatvaranja objekata kod kojih je evidentirana nepravilnost i izdavanja prekršajnih naloga, doprinijelo je u prethodnom periodu boljoj naplati prihoda. Kao zona koja je najviše pogođena sivom ekonomijom identifikovana oblast tržišta rada, odnosno neregistrovanje zaposlenih osoba, kao i neevidentiranje prometa

28.09.2017.


Sprovođenje mjera pojačane kontrole i snimanja prometa, zatvaranja objekata kod kojih je evidentirana nepravilnost i izdavanja prekršajnih naloga, doprinjelo je u prethodnom periodu boljoj naplati prihoda u svim segmentima, saopšteno je na sjednici Komisije za suzbijanje sive ekonomije.

Na sjednici, kojom je predsjedavao ministar finansija Darko Radunović, konstatovano je da je turistička sezona bila veoma uspješna, ne samo sa aspekta rekordne posjećenosti turista i rasta broja noćenja i prometa, već i povećanja prihoda usljed pojačanih aktivnosti svih inspekcijskih službi na suzbijanju neformalnog tržišta.

"Koordinacija nadležnih organa je u prethodnom periodu značajno osnažena, omogućena je kvalitetnija umreženost baza podataka inspekcijskih službi, što je rezultiralo pravovremenom i efikasnom reakcijom inspektora na terenu", navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Korak dalje u snaženju fiskalne discipline, kako su dodali, biće implementacija elektronske fiskalizacije, koja će kroz centralizovan sistem omogućiti automatsko učitavanje i evidentiranje svih aktivnosti poreskih obveznika, odnosno praćenje redovnosti njihovih uplata.

"Kada je riječ o prometu akciznih proizvoda i u tom domenu su konstatovani pozitivni rezultati u naplati, uz napomenu da je u cilju prevencije, kvalitetnijeg monitoringa i sužavanja prostora za zloupotrebe potrebno raditi na osiguravanju dodatnog nivoa zaštite u obilježavanju akciznih proizvoda kroz propisivanje standarda koji zadovoljavaju najveći nivo bezbjednosti", ukazali su iz Ministarstva.

Iz Ministarstva su saopštili da je kao zona koja je najviše pogođena sivom ekonomijom identifikovana oblast tržišta rada, odnosno neregistrovanje zaposlenih osoba, kao i neevidentiranje prometa.

To ukazuje da je rad Komisije u narednom periodu potrebno, pored snaženja operativnih kapaciteta, usmjeriti i ka preispitivanju legislativnog okvira kojim je ta problematika definisana.

"U cilju povećanja efikasnosti u procesuiranju subjekata koji posluju u sivoj zoni, dogovoreno je da se Komisija obrati Vladi sa zahtjevom za uključivanje i predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova i Tužilaštva u rad tog tijela", zaključuje se u saopštenju.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 27.09.2017.


Naslov: Redakcija