Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O RAFTINGU: Prenošenje nadležnosti za izdavanje odobrenja za rad sa lokalnih uprava na državni organ, čime je data mogućnost da se rafting obavlja na cijeloj nacionalnoj teritoriji. Rafting se obavlja tokom cijele godine uz uslov da su rijeke sigurne za rafting


Vlada Crne Gore je 24. septembra 2016 godine usvojila Predlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o raftingu kojima se, između ostalog, obezbjeđuje sigurnost korisnika usluga raftinga i stvaraju uslovi za poslovanje na cjelogodišnjem nivou u cilju produženja sezone.

Državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Predrag Jelušić, rekao je da su izmjene donijete u cilju obezbjeđenja veće sigurnosti korisnika rafting usluga i definisanja uslova za određivanje rijeka, odnosno djelova rijeka pogodnih za rafting.

Predlog zakona donijet je i u cilju prenošenja nadležnosti za izdavanje odobrenja za rad sa lokalnih uprava na državni organ, čime je data mogućnost da se ta djelatnost obavlja ne samo na teritoriji lokalne samouprave nego i na cijeloj nacionalnoj teritoriji.

Unaprijeđenje u odnosu na postojeći Zakon o raftingu ("Sl. list CG", br. 53/2011) predstavlja to što se rafting obavlja tokom cijele godine uz uslov da su rijeke sigurne za rafting.

Takođe se, kako je objasnio Jelušić, priznaju međunarodne licence za vođu splava koja je priznata u oko 50 zemalja u kojima se pružaju usluge raftinga i odobrenje za rafting je trajno, a njegova validnost je uslovljena posjedovanjem važeće dozvole za plovidbu čamcem i polise osiguranja. 

Izvor: Vebsajt RTCG, 24.09.2015.