Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

INVESTICIONO-RAZVOJNI FOND U PERIODU PANDEMIJE PODRŽAO PREDUZETNIKE KREDITIMA U IZNOSU OD BLIZU 140 MILIONA EURA

28.08.2020.


Investiciono razvojni fond (IRF) bilježi značajnu ekspanziju kreditne podrške preduzetnicima u Crnoj Gori, pri čemu je u periodu pandemije podržao 650 projekata u iznosu od blizu 140 miliona eura, saopštio je predsjednik Odbora direktora te institucije, Zoran Vukčević.

On je, prilikom posjete ulcinjskim privrednicima, kazao da izuzetak u toj kreditnoj podršci ne predstavlja ni najjužnija Opština.

Vukčević je sa predsjednikom Opštine Ulcinj Ljorom Nrekićem i saradnicima obišao uspješne ulcinjske privrednike koji su korisnici kreditne podrške IRF-a, koji je samo u ovoj godini crnogorskoj privredi plasirao blizu 200 miliona eura, prenosi Infobiro.

"Danas smo bili u prilici da vidimo zaista uspješne preduzetnike u Ulcinju, korisnike kredita IRF-a. Kao što je poznato IRF je posebno posvećen razvoju preduzetništva i ukupnog biznisa u Crnoj Gori. U Opštini Ulcinju smo do sada ukupno plasirali preko 41 milion eura, u prethodne tri godine 21 milion, od čega samo u ovoj godini blizu šest miliona eura”, precizirao je Vukčević.

On je kazao da sve to govori da je u toku značajna ekspanzija rasta kreditne podrške generalno preduzetnicima u Crnoj Gori i Ulcinju.

“Naravno, mi ćemo sa podrškom nastaviti i u narednom periodu", poručio je Vukčević.

On je naveo da IRF, u okviru trećeg paketa mjera Vlade, omogućava uspješnim preduzetnicima u Crnoj Gori da kroz kreditne linije ublaže negativan uticaj ukupne situacije.

"IRF, u okviru trećeg paketa mjera, ima ukupno 39 kreditnih linija, koje su usmjerene na to da se crnogorskoj ekonomiji već od naredne godine omogući da nastavi sa rastom", podsjetio je Vukčević.

Te kreditne linije obuhvataju sve privredne grane, pa su u ponudi krediti za podršku turizmu, poljoprivredi i proizvodnji, a tu su i zasebne za rješavanje problema nelikvidnosti, što je zbog trenutne situacije najveći problem postojećih preduzeća, kako u Ulcinju, tako i u Crnoj Gori.

Upravo u okviru trećeg paketa mjera, IRF nudi mogućnost reprograma čime se privrednicima omogućava da se sopstvene obaveze svedu na najmanju moguću mjeru, što u krajnjem rješava problem nelikvidnosti.

"Takođe, u nekim sektorima kao što su poljoprivreda i turizam, koji su najviše pogođeni krizom koju je pandemija izazvala, država je omogućila subvencioniranu kamatnu stopu. Upravo moramo voditi računa kad je u pitanju turizam, koji čini 25 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i moramo voditi računa da taj sektor preživi ove okolnosti”, naveo je Vukčević.

To je, kako je dodao, značajan impuls za preduzetnike da opstanu na tržištu, što je njihov primarni cilj.

Prema riječima Vukčevića, Fond je uradio sve da obezbijedi sredstva do kraja tekuće godine, a u toku su završni razgovori kako bi se obezbijedila kompletna sredstva za narednu godinu.

"Stoga, kada je u pitanju uloga IRF-a tu nema nikakve dileme - bićemo u funkciji crnogorskih preduzetnika i optimista sam da ćemo prebroditi i ovu krizu apsolutno hrabro, pametno i odgovorno, u skladu sa svim relevantnim biznis uslovima koji su neophodni kako bismo omogućili oporavak crnogorske ekonomije u narednoj godini, posebno u djelatnostima koje su najviše pogođene, kao što su turizam i poljoprivreda", saopštio je Vukčević.


IZVOR: RTCG, 27.08.2020.


Naslov: Redakcija