Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

VEĆINA GRAĐANA PODRŽAVA VANSUDSKO REŠAVANJE SPOROVA ALI I DALJE NIJESU DOVOLJNO UPOZNATI SA MEDIJACIJOM

28.08.2019.


Oko 60 odsto crnogorskih građana podržava ideju da se sporovi rješavaju van suda, ali je broj onih koji su čuli za medijaciju na istom nivou kao i prije šest godina, zbog čega su informisanje i edukacija ključni kada je riječ o posredovanju.

To je saopšteno na pres konferenciji Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM), povodom predstavljanja rezultata istraživanja "Stavovi građana/ki o posredovanju", koje je sprovedeno u okviru projekta "Podrška unapređenju efikasnosti i transparentnosti rada crnogorskog pravosuđa", a koji CEDEM sprovodi uz podršku Ministarstva pravde.

Programski menadžer CEDEM-a, Ognjen Marković, kazao je da je istraživanje sprovedeno od 5. do 17. jula, a da su u njemu učestvovala 1.002 ispitanika, kao i da je CEDEM 2013. godine sproveo istraživanje o medijaciji u saradnji sa OEBS-om.

Prema njegovim riječima, ideju da se van suda rješavaju problemi 2013. godine podržalo je manje od četvrtine građana, dok danas tu ideju podržava preko 60 odsto građana.

„Sa druge strane, prije šest godina, gotovo 65 odsto građana nije imalo stav o ovom pitanju, a danas tek svaki deseti građanin spada u ovu kategoriju“, kazao je Marković.

Iako je stav o rješavanju sporova mimo suda progresivno promijenjen, kako je pojasnio, kada je o samoj medijaciji riječ ne postoje značajne razlike između dva istraživanja.

Marković je rekao da je danas približno isti broj građana kao i 2013. godine, koji smatraju da je medijacija dobra ideja.

Dominantni izvori informisanja o medijaciji, kako je naveo, su identični kao prije šest godina, a to su mediji, prijatelji i rodbina, a povećan je broj građana koji znaju kome se mogu obratiti kako bi riješili spor medijacijom.

Da postoji Centar za posredovanje/medijaciju, kako je kazao, 2013. godine je čulo 19,7, a ove godine 20,5 odsto građana, dok 80,3 odsto ispitanih 2013. godine nije čulo da postoji taj Centar, a ove godine je tako odgovorilo 79,5 odsto građana.

Marković je naveo da danas veći broj građana zna šta su posredinici i šta treba da rade, nego što je to bio slučaj 2013. godine.

Oko 36 odsto građana, kako je ukazao, bi radije rješavali spor medijacijom nego na sudu.

Smanjen je broj građana koji bi rješavali spor na sudu, a povećan broj onih koji bi rješavali medijacijom. Ipak je najveći broj onih koji ne znaju i ne mogu da procijene da li bi prije rješavali spor koji imaju na sudu ili medijacijom“, objasnio je Marković.

On je istakao da je jako mali broj građana koji su lično, ili čiji je blizak rođak imao iskustva sa medijacijom. Oni koji su imali iskustvo sa medijacijom, kako je rekao, to iskustvo ocjenjuju značajno pozitivnije, nego što je bio slučaj 2013. godine.

Procenat onih koji su samostalno odabrali posrednika je, kako je rekao, veći nego 2013. godine.

Prema njegovim riječima, stepen zadovoljstva radom medijatora danas je na značajno višem nivou nego 2013. godine.


IZVOR: Vebsajt RTCG, Izvod iz vijesti, 27.08.2019.


Naslov: Redakcija