Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PENZIJSKOM I INVALIDSKOM OSIGURANJU: Socijalni savjet zadovoljan Predlogom zakona

28.07.2020.


Kroz Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, ostvariće se veća pravednost i adekvatnost penzija, ocijenio je predsjednik Socijalnog savjeta Vukašin Zogović, na sjednici tog tijela.

Zogović je pozdravio utvrđivanje Predloga zakona, na sjednici Vlade.

Naglasio je da ovim izmjenama i dopunama Zakona PIO, prvi put, se koriguju "reforme" penzionog sistema iz 2003. godine, kojom su crnogorske penzije obezvrijeđene, a veliki broj crnogorskih penzionera doveden do ruba siromaštva.

U kontekstu globalne pandemije i velikih izazova koje ona unosi u svijet rada i ekonomiji, Socijalni savjet je razmatrao Izvještaj "Covid-19 i svijet rada: Brza procjena uticaja na zaposlenost i odgovori u vidu programskih politika koji su realizovali Međunarodna organizacija rada (ILO) i Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj (EBRD).

Kako je saopšteno, nakon sjednice Socijalnog savjeta Nina Krgović, nacionalni projekt koordinator ILO je u svom obraćanju Savjetu navela da su Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodna organizacija rada (ILO) kreirali zajedničku analizu o trendovima na tržištu rada nakon koronavirusa.

Izvještaj ocjenjuje uticaj krize na tržište rada u Crnoj Gori i postavlja listu preporuka usmjerenih na zaštitu ranjivih radnika i preduzeća u riziku.

Krgović je ponovila spremnost ILO da nastavi sa podrškom jačanja funkcija i kapaciteta socijalnog savjeta i socijalnog dijaloga u Crnoj Gori.

Savjet dijeli mišljenje ILO-a da je potrebno razmotriti određene kompromise, istovremeno razvijajući zajedničku osnovu za zaštitu radnika i preduzeća.

Potpredsjednik Savjeta Predrag Mitrović konstatovao je da će naredne godine predstavljati veliko iskušenje na mnogim poljima a među njima i polju socijalnog dijaloga.

On je pozvao sve učesnike u socijalnom dijalogu da dobronamjerno prihvate različitost mišljenja sa ciljem da se kroz iskreni dogovor nađu rješenja za pomoć crnogorskim preduzećima u nastojanju da opstanu i održe broj radnih mjesta, naglašavajući da je situacija alarmantna posebno za mikro i mala preduzeća.

"Socijalni savjet poziva zaposlene i poslodavce i sve građane Crne Gore na dosljedno sprovođenje preporuka NKT-a i Instituta za javno zdravlje", navodi se u saopštenju.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 17.07.2020.


Naslov: Redakcija