Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

CRNOGORSKI POLICAJCI OD 1. JULA 2016. GODINE RADNO ANGAŽOVANI NA HRVATSKOM PRIMORJU


U sklopu projekta razmjene policijskih službenika na primorju tokom ljetnje turističke sezone, između Uprave policije MUP-a Crne Gore i Ravnateljstva policije Republike Hrvatske, 27. juna 2016. godine je održan sastanak u prostorijama Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova.

Policijskim službenicima, koji će biti radno angažovani u Republici Hrvatskoj, su se obratili direktor Uprave policije MUP-a Slavko Stojanović, pomoćnik direktora i rukovodilac Štaba Operativne akcije"Ljeto 2016" Nikola Janjušević, koji su istakli da očekuju da će nastavak ovakvog oblika saradnje osnažiti razmjenu policijskih iskustava, jačati bezbjednosnu zaštitu i dati podršku bezbjednosti saobraćaja, kao i prevenciji kriminalnih aktivnosti međunarodnog karaktera za vrijeme ljetnje turističke sezone u Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Službenici MUP-a Crne Gore - Uprave policije biće raspoređeni u Policijskoj upravi Dubrovačko-Neretvanskoj, dok će za vrijeme turističke sezone u Herceg Novom i Budvi boraviti policajci iz Republike Hrvatske.

Redovne policijske aktivnosti koje će policijski službenici sprovoditi regulisane su Protokolom o saradnji između policija Hrvatske i Crne Gore tokom turističke sezone, kojim je predviđena razmjena službenika od 01. jula do 01. septembra.

Podsjećamo, projekat razmjene je počeo sa realizacijom 2012. godine i obuhvatao je Hrvatsku, Srbiju i Albaniju, dok je 2013. godine proširena saradnja sa Makedonijom i Italijom, tako da će i ovog ljeta na našem primorju biti radno angažovani policijski službenici iz navedenih pet zemalja. Radno angažovanje policijskih službenika iz ovih pet zemalja na našem primorju vrši se shodno protokolima o saradnji tokom ljetnje turističke sezone, koje crnogorska policija svake sezone potpisuje sa policijama tih zemalja.

Dosadašnja praksa i iskustva koja se tiču saradnje policija i razmjene policijskih službenika ovih država u toku turističke sezone dali su jako dobre rezultate kako u prevenciji, otkrivanju i rasvjetljavanju krivičnih djela tako i u razvoju i jačanju odnosa partnerskih službi.

Izvor: Vebsajt MUP, 27.06.2016.