Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PREDLOG ZAKONA O SLOBODI VJEROISPOVIJESTI ILI UVJERENJA I PRAVNOM POLOŽAJU VJERSKIH ZAJEDNICA: Utvrđuju se prava i obaveze vjerskih zajednica, postupak njihove registracije i evidencije, riješava pitanje državne imovine, te pitanje vjerskog obrazovanja

28.05.2019.


Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić smatra da se Predlogom zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica obezbjeđuje najviši stepen slobode misli i savjesti.

On se sastao sa delegacijom Venecijanske komisije radi pripreme mišljenja o Prijedlogu pomenutog zakona.

Donošenje novog zakonskog rješenja, kako je objasnio ministar, proisteklo iz potrebe da se ovo pitanje uredi u skladu sa savremenim trenutkom, a njime će se na sistematičan način jasno utvrditi prava i obaveze vjerskih zajednica, postupak njihove registracije i evidencije, ali i riješiti pitanje državne imovine, te pitanje vjerskog obrazovanja.

"Ovaj zakon predstavlja ustavnu, međunarodno-pravnu, istorijsku, pa i bezbjednosnu potrebu i obavezu Crne Gore, koja je na putu evropskog i ekonomskog razvoja, i jemči ravnopravan pravni tretman svih vjerskih zajednica, uživanje jednakih prava, ali i jednako poštovanje zakona i punu zaštitu kulturnog blaga Crne Gore", poručio je ministar.

Sagovornici su ocijenili da je razmjena mišljenja i intenzivna komunikacija po ovom i drugim pitanjima od naročitog značaja, kako u procesu izrade, tako i u procesu usvajanja i pune implementacije nove legislative, usklađene sa međunarodnim i evropskim pravnim tekovinama.


IZVOR: Vebsajt CdM, 24.05.2019.


Naslov: Redakcija