Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

EU: Crna Gora da poveća upis za visoko obrazovanje

28.05.2018.


Crna Gora mora da poveća upis za stručno i visoko obrazovanje koje odgovara potrebama tržišta rada, a zbog visoke nezaposlenosti mora se poboljšati pokrivenost i efikasnost aktivnih politika tržišta rada, ocijenjeno je na Ekonomskom dijalogu zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije u Briselu.

Reformske mjere koje su dogovorene sa Crnom Gorom uključuju sprovođenje srednjeročne strategije fiskalne konsolidacije i smanjenje javne potrošnje na plate i penzije kao udio u BDP-u.

Crna Gora se takođe složila da izradi sveobuhvatni akcioni plan za širokopojasni internet, a nastaviće se i sa punim otvaranjem željezničkog tržišta.

Takođe, potrebno je i da se ojača makro-prudencijalna politika Centralne banke, kao i sa razvojem pravnog okvira koji je usklađen pravnom tekovinom EU za dodjelu koncesija i javno-privatnog partnerstva.

Partneri sa Zapadnog Balkana i Turske su danas u Briselu usvojili su zaključke zasnovane na Programima ekonomskih reformi i dogovorili se da produbljuju ekonomske i socijalne reforme u cilju poboljšanja ekonomije i jačanja konkurentnosti i inkluzivnog rasta.


IZVOR: Vebsajt CdM, 25.05.2018.


Naslov: Redakcija