Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O POSREDOVANJU: Izvještaj sa javne rasprave o Nacrtu zakona

28.05.2018.


Ministarstvo pravde je sačinilo Izvještaj sa javne rasprave o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju.

Tokom trajanja javne raspave, Ministarstvo pravde dobilo je predlog NVO Centar za ženska prava.

NVO Centar za ženska prava je predložila dopunu Zakona i izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju na način kako slijedi:

"Poslije čl. 41 Zakona o posredovanju, dodaje se novi čl. 41 a koji glasi: Postupak posredovanja u porodičnim sporovima neće se sprovoditi u slučajevima kad postoje okolnosti koje ukazuju na postojanje bilo kojeg oblika nasilja nad ženama i nasilja u porodici."

U obrazloženju predloga navodi se, između ostalog, da je dodavanje novog člana nužno u cilju usklađivanja sa Porodičnim zakonom Crne Gore i standardom Konvencije Savjeta Evrope o sprječavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici (Istanbulske konvencije) koju je Crna Gora ratifikovala i čija primjena je obavezujuća u porodičnim sporovima.

Odgovor obrađivača zakona:

Obrađivač zakona nije prihvatio navedeni predlog iz razloga što je predmetna materija regulisana Porodičnim zakonom. Ministarstvo pravde će se sagledati i razmotriti inicijativu predlagača u dijelu kojima se reguliše postupak posredovanja u slučajevima kad postoje okolnosti koje ukazuju na postojanje bilo kojeg oblika nasilja u porodici.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo pravde, 24.05.2018.


Naslov: Redakcija