Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

POČELA RASPRAVA O IZMJENI ZAKONA O STRANCIMA: Suspezija obaveze da se dozvola za privremeni boravak i rad stranaca može izdati samo ukoliko na evidenciji Zavoda za zapošljavanje nema nezaposlenih crnogorskih državljana do 1. novembra 2015. godine


Poslanici su 27. maja 2015. godine počeli raspravu o Predlogu izmjena Zakona o strancima ("Sl. list CG", br. 56/2014), kojim se traži suspenzija njegova dva člana do 1. novembra. Poslanica Snežana Jonica, kao jedan od predlagača izmjena, objasnila je da se tražena suspenzija odnosi na članove 64. i 66. Zakona, koji je stupio na snagu 1. aprila, dok je Vlada sredinom maja donijela odluku o odlaganju njegove primjene do novembra.

Poslanici će se naknadno izjasniti o predlogu izmjene zakona

Predloženim izmjenama se, prema njenim riječima, traži suspenzije propisane obaveza da se dozvola za privremeni boravak i rad stranaca, u cilju njihovog zapošljavanja i sezonskog zapošljavanja, može izdati samo ukoliko na evidenciji Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) nema nezaposlenih crnogorskih državljana, koji ispunjavaju uslove za zasnivanje radnog odnosa na tom radnom mjestu.

"Ta potvrda, osim što onemogućava poslodavcu da pravovremeno za ovu turističku sezonu obezbijedi odgovarajuću radnu snagu, pravi problem i nezaposlenima", kazala je Jonica.

U spornim normama se, kako je objasnila, pojavljuje i jedan izuzetak koji se tiče zapošljavanja izvršnih direktora stranih kompanija regostrovanih u Crnoj Gori i u njima rukovodećeg kadra.

"Ovih dana se dešava da upravo oni za koje smo se trudili i činili napore da imaju svoje ogranke u Crnoj Gori, ne mogu da produže radne dozvole i nastave sa vođenjem firmi", saopštila je Joica.

Ona smatra da tako definisane norme nijesu obezbijedile da domaća radna snaga dobije prioritet prilikom zapošljavanja, niti da je to bila poenta. Jonica je pozvala predstavnike Privredne komore, Nacionalne turističke organizacije, ministarstava turizma i unutrašnjih poslova i poslodavce da odmah počnu da traže rješenje koje će obezbijediti prioritet u zapošljavanju domaće radne snage i neće praviti problem u funkcionisanju sezone i drugih segmenata privrede.

Rasprava je prekinuta, a poslanici će se o nastavku naknadno dogovoriti.

Izvor: Vebsajt RTCG, 27.05.2015.