Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG IZMJENA I DOPUNA ZAKONA O VISOKOM OBRAZOVANJU


Poslanici Socijalističke narodne partije (SNP), Srđan Milić i Snežana Jonica, ponovo su u skupštinsku proceduru predali Predlog izmjena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju.

"Cilj našeg predloga je da obezbijedimo jedinstvenu primjenu pravila studiranja na svim fakultetima u Crnoj Gori, kako bi onemogućili da se pravila različito primjenjuju od fakulteta do fakulteta i od profesora do profesora", navela je Jonica u izjavi.

Kako je rekla, nedavno usvojena Pravila studiranja, kojima su samo djelimično uvaženi zahtjevi studenata, potvrdila su opravdanost zahtjeva da ključna pravila za koja su zainteresovani studenti moraju biti propisana zakonom.

Milić i Jonica predložili su tri ključne izmjene, odnosno poboljšanje prava studenata – pravo prenosa dva ispita sa osnovnih na specijalističke studije, pravo da u dodatnom (avgustovskom) roku studenti mogu da prijave sve ispite koje nijesu položili u redovnim rokovima, kao i najviše tri ispita koja nijesu prijavili na početku studijske godine.

Predlogom je predviđeno i pravo da studenti mogu da polažu završni ispit bez obzira na to da li su položili predispitne provjere znanja.

U avgustovskom roku, dodala je Jonica, prilikom polaganja ispita obavezno se moraju priznati svi kolokvijumi položeni tokom studijske godine.

Izvor: Vijesti, 27.4.2015.