Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

OD MAJA 2018. GODINE POČINJE PRIMJENA JEDNOSTAVNIJIH CARINSKIH PROCEDURA

28.03.2018.


Za dva mjeseca počeće da se primjenjuju nova pravila u međunarodnoj trgovini koja će crnogorskim privrednicima olakšati poslovanje, jer će se pojednostaviti inspekcijske i carinske procedure što će dovesti do smanjenja vremena zadržavanja roba na granici, odnosno, trajanja tranzita.

Iz Ministarstva ekonomije je objašnjeno da su nova pravila dio CEFTA dodatnog protokola 5 koji je u parlamentu ratifikovan krajem prošle godine.

"Uklanjanjem barijera otkloniće se administrativne prepreke i uska grla u prekograničnoj trgovini. To će za cilj imati smanjenje troškova trgovine, kao i povećanje konkurentnosti crnogorskih privrednika. Istraživanja pokazuju da jedan odsto skraćenja vremena potrebnog za izvoz, povećava izvoz za 0,4 odsto. Jedan dodatni dan u tranzitu odgovara povećanju razdaljine od 70 kilometara između trgovinskih partnera, kao i da jedan dan smanjenja vremena transporta u zemlji dovodi do povećanja izvoza za sedam odsto", objasnili su iz Ministarstva ekonomije.

CEFTA dodatni protokol 5 o trgovinskim olakšicama predviđa mjere za olakšanje trgovine kroz pojednostavljenje, standardizaciju i modernizaciju procedura za uvoz, izvoz i tranzit robe, a koje će biti bazirane na upotrebi savremenih informacionih tehnologija.

"Njegova primjena dovešće do ubrzanog kretanja, carinjenja i puštanja robe, uključujući i robe u tranzitu kroz regionalno povezivanje svih graničnih službi u jedinstveni informacioni sistem", kazali su u Ministarstvu.

Ovaj protokol predviđa usklađivanje inspekcijskih graničnih kontrola, ulaganje u informacione i komunikacione tehnologije kako bi se obezbijedila elektronska razmjena dokumenata, podataka i informacija između CEFTA strana, unapređenje kvaliteta analize rizika i međusobno priznavanje sertifikata ovlašćenih privrednih subjekata.

Iz Ministarstva su ukazali da je dodatni protokol 5 usvojen na vanrednom CEFTA ministarskom sastanku u maju prošle godine u Beogradu i da su ga za sada ratifikovale Crna Gora, Makedonija i Moldavija.

Ostaje još da ga ratifikuje Albanija kako bi mogla da počne njegova primjena.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, Marija Mirjačić, 26.03.2018.


Naslov: Redakcija