Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ODLUKA O NAKNADI ZA KOMUNALNO OPREMANJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA BESPRAVNE OBJEKTE: Nove cijene naknada za legalizaciju u Podgorici

28.03.2018.


Na posljednjoj sjednici Skupštine Glavnog grada, usvojena je Odluka o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za bespravne objekte.

Amandmanom gradonačelnika Podgorice, prvobitni iznosi naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta umanjeni su u startu za 30 odsto za objekte osnovnog stanovanja do 200 m2 i stambene objekte do 500 m2.

"U skladu sa tim, nove cijene po m2 iznose u zoni IA 99,09 eura, u I zoni 95,67 eura, u zoni III 68,34 eura, u zoni IV 44,42 eura, u zoni V 34,16 eura, dok se za zonu VI ne plaća naknada", saopštili su iz Glavnog grada.

Na ovo startno umanjenje, Odlukom o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za bespravne objekte za jednokratno plaćanje, koje podrazumijeva plaćanje naknade u cjelokupnom iznosu u roku od 15 dana od dana zaključivanja ugovora, vlasnik ima pravo na umanjenje od dodatnih 15 odsto od vrijednosti naknade.

"Na to umanjenje, dodatno se obračunava umanjenje od 25 odsto za bespravne objekte osnovnog stanovanja do 200 m2 ukupne neto površine. Za bespravne stambene objekte ukupne neto površine do 500 m2, dodatno umanjenje je 20 odsto", objašnjavaju oni.

Popusti su, kako naglašavaju iz Glavnog grada, predviđeni i za vlasnike koji se odluče za plaćanje naknade u jednakim mjesečnim ratama.

"Za bespravne objekte osnovnog stanovanja do 200 m2 dodatno umanjenje je 30 odsto obračunate komunalne naknade, a za bespravne stambene objekte ukupne neto površine do 500 m2 umanjenje je 25 odsto", navode oni.

Sa svim umanjenjima naknada za bespravnu gradnju u zoni V, gdje je procijenjeno da postoji najveći broj nelegalno sagrađenih objekata, za gotovinsko plaćanje, za objekat osnovnog stanovanja od 100 m2 iznosi 2.101. eura.

"Mogućnost otplate je 20 godina. Sredstva prikupljena putem legalizacije biće uložena u rješavanje komunalne infrastrukture na područjima gdje žive nelegalni graditelji kako bi se na taj način stvorila adekvatna infrastruktura, u skladu sa projektnom dokumentacijom", zaključuju iz Glavnog grada.

Građani Podgorice moći će da se informišu o svim pitanjima vezano za legalizaciju, svakim radnim danom od 8.00 do 20 sati do 14. jula u službenim prostorijama određenih mjesnih zajednica.

Mjesne zajednice u kojima će zainteresovani moći da traže informacije su MZ Zagorič za građane sa područja mjesnih zajednica Zagorič i Zlatica, MZ Jedinstvo za građane sa područja mjesnih zajednica Jedinstvo, Masline, Proleter i Gorica, MZ Konik za građane sa područja mjesnih zajednica Konik i Stari aerodrom.

Info punkt u MZ Momišići biće za građane sa područja mjesnih zajednica Momišići, 13. jul, Kruševac i Nova Varoš, MZ Tološi 1 i 2 za građane sa područja mjesnih zajednica Tološi1, Tološi 2, Blok 5 i naseljena područja Vranići, Vranićke njive, Velje brdo i Rogami, Donja Gorica za građane sa područja mjesnih zajednica Donja Gorica, Gornja Gorica, 1. maj i naseljena područja Donji Kokoti, Beri, Farmaci, Lekići i Grbavci i MZ Zabjelo za građane sa područja mjesnih zajednica Zabjelo, Ljubović, Stara Varoš, Drač, 19. decembar i naseljena područja Dahna i Dajbabe.

Za područja Opština u okviru Glavnog grada Golubovci i Tuzi, sve informacije o načinu i postupku legalizacije bespravno izgrađenih objekata, dobijaju se u prostorijama istih.

Za ostale mjesne zajednice, naselja i naseljena područja, sve informacije o načinu i postupku legalizacije bespravno izgrađenih objekata, mogu se dobiti u prostorijama Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine, ulica Vuka Karadžića broj 41, svakog radnog dana, u periodu od 12 do 15 sati.


IZVOR: Vebsajt CdM, 26.03.2018.


Naslov: Redakcija