Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

REFORMA PRAVOSUĐA PRESUDNA NA EVROPSKOM PUTU CRNE GORE

28.03.2018.


Vladavina prava je oblast koja daje tempo ukupnom uspjehu reformi u Crnoj Gori i nema sumnje da je to i najzahtjevniji poduhvat čitavog društva koje teži evropskim integracijama, saopštio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin, predstavljajući ključne rezultate reforme crnogorskog pravosuđa na okruglom stolu "Reforma pravosuđa u Crnoj Gori - dostignuća, izazovi i perspektive".

Potpredsjednik Pažin je naglasio da nemjerljiv doprinos vladavini prava daju upravo sudovi i sudije dosljednom afirmacijom prava na pravično i javno suđenje pred nezavisnim i nepristrasnim sudom u razumnom roku. "Pravda je stožerna vrlina svakog društva koje pledira da bude otvoreno, građansko i demokratsko," naveo je.

Potpredsjednik je objasnio da je jedan od prioriteta Vlade u narednom trogodišnjem periodu razvijanje alternativnih načina rješavanja sporova kako bi pravda bila dostupnija građanima, a sudovi rasterećeni prevelikog broja predmeta. "U trogodišnjem programu rada Vlade upravo smo alternativne načine rješavanja sporova visoko postavili u agendi svojih obaveza. Medijacija, kao jedan od alternativnih načina rješavanja sporova, već je zaživjela u Crnoj Gori i Centar za posredovanje, posebno u zadnje vrijeme, bilježi vrlo zapažene rezultate", rekao je Potpredsjednik.

Naglasio je da Crna Gora mora postići ubjedljive rezultate u refomi pravosuđa, kako bi podstakla Savjet Evropske unije da odredi mjerila za konačno zatvaranje poglavlja 23 i 24, što će označiti početak završne faze procesa pristupanja Evropskoj uniji. "Svakako da će to predstavljati dodatno osnaženje na istrajavanju crnogorskog društva za ulazak u Evropsku uniju, koja je prije svega zajednica evropskih vrijednosti koje i mi baštinimo u Crnoj Gori kao naš zajednički evropski identitet", zaključio je Potpredsjednik.

Okrugli sto na temu "Reforma pravosuđa u Crnoj Gori - dostignuća, izazovi i perspektive" organizuje Ministarstvo pravde u saradnji sa Evropskom unijom i Savjetom Evrope.


IZVOR: Vebsajt Vlade, 26.03.2018.


Naslov: Redakcija