Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

RASPISAN JAVNI POZIV ZA PODSTICANJE RAZVOJA KLASTERA ZA 2017. GODINU: Poziv je otvoren do 26. aprila 2017. godine

28.03.2017.


Javni poziv za učešće u "Programu podsticanja razvoja klastera u Crnoj Gori za period 2017-2020 godina", za 2017. godinu raspisan je 27. marta 2017. godine i trajaće do 26. aprila, a raspoloživa sredstva za ovu godinu su 100.000 eura.

U okviru ovog poziva, Ministarstvo ekonomije odobrava finansijsku pomoć do 50% ukupnih opravdanih troškova, odnosno do 65% za klastere iz manje razvijenih jedinica lokalne samouprave, i to u iznosu najviše do 15.000 eura po jednom projektu.

Osim što je maksimalan iznos subvencije po aplikaciji povećan sa 10.000 na 15.000 eura, novina u ovom Javnom pozivu je i da aplikanti mogu predati dva projekta, pod uslovom da se odnose na različite predmete podrške. Strateški prioritetne djelatnosti koje su predmet sufinansiranja obuhvataju: preradu poljoprivrednih proizvoda/prehrambenu industriju, drvopreradu, ostale proizvodne djelatnosti (u skladu sa Programom), turizam i ugostiteljstvo.

Tokom trajanja Javnog poziva Ministarstvo će organizovati niz Info dana u nekoliko crnogorskih jedinica lokalne samouprave, kako bi prezentovalo Program i pružilo sve potrebne informacije zaiteresovanim klasterima. Info dani će biti organizovani u periodu od 3. do 7. aprila, a detaljne informacije o datumu, jedinici lokalne samouprave, mjestu i vremenu održavanja Info dana blagovremeno će biti objavljene na sajtu Ministarstva ekonomije.

Osim navedenog, Minstarstvo ekonomije je u sarandji sa UNDP-jem u okviru projekta Unapređenje konkurentnosti privrede u Crnoj Gori i ove godine obezbijedilo tehničku podršku za klastere koja će se odnositi na pripremu Prijedloga projekata sa kojima će klasteri aplicirati.

Ministarstvo ekonomije, u cilju jačanja konkurentnosti i razvoja preduzetnika, mikro, malih i srednjih preduzeća, od 2012. godine u kontinuitetu radi na implementaciji politike razvoja klastera u Crnoj Gori. Cilj Programa podsticanja razvoja klastera je finansijska podrška efikasnijem funkcionisanju inovativnih klastera i njihove bolje promocije, u pravcu ostvarivanja bolje konkurentske pozicije malih i srednjih preduzeća na nacionalnom i međunarodnom tržištu.

Konkursna dokumentacija za učešće u ovom Programu može se preuzeti lično u prostorijama Ministarstva ekonomije, kao i na web stranici Ministarstva ekonomije.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo ekonomije, 27.03.2017.


Naslov: Redakcija