Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O BESPLATNOJ PRAVNOJ POMOĆI: Dopunom Zakona obezbijediti besplatnu pravnu pomoć i žrtvama zlostavljanja i mučenja od strane državnih službenika

28.02.2018.


Akcija za ljudska prava ponovo apeluje da se žrtvama torture od strane državnih službenika obezbijedi besplatna pravna pomoć.

"HRA je uputila pismo ministru pravde i potpredsjedniku Vlade Crne Gore Zoranu Pažinu u kome je naglašeno da su žrtve policijske torture nepravedno u nezavidnoj poziciji, jer se oslanjaju na advokate koje same plaćaju i eventualnu podršku nevladinih organizacija, dok policajci protiv kojih se pokrene krivični postupak zbog zlostavljanja i mučenja uživaju i državnu i sindikalnu pomoć", saopšteno je iz te NVO.

Oni navode da je Zakonom o unutrašnjim poslovima ("Sl. list CG", br. 44/2012, 36/2013 i 1/2015) odavno obezbijeđena besplatna pravna pomoć kao i službenicima policije protiv kojih se pokrene krivični postupak zbog upotrebe sredstava prinude, kao i svima koji su im u toj situaciji pomogli.

"I predlog novog zakona o unutrašnjim poslovima sadrži takav član. Pored toga, policajci protiv kojih se pokrene krivični postupak zbog mučenja i zlostavljanja uživaju i podršku svog sindikata, dok žrtve torture eventualno podržavaju samo nevladine organizacije", navodi se u saopštenju.

U HRA smataju da je takvo stanje stvari nepravedno, da ne doprinosi poštovanju ljudskih prava i ne odgovara obavezi države da suzbija torturu.

"Zbog toga smo po treći put apelovali na Vladu Crne Gore da dopunom Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći ("Sl. list CG", br. 20/2011 i 20/2015) obezbijedi besplatnu pravnu pomoć i žrtvama zlostavljanja i mučenja od strane državnih službenika, dok ćemo radnoj grupi koja radi na novom zakonu o unutrašnjim poslovima predložiti da se izostavi pravo na besplatnu pravnu pomoć za policajce koji se terete za zlostavljanje i mučenje", ukazali su iz HRA.

Oni ocjnejuju da takva pomoć može da bude stvar njihovog sindikalnog organizovanja, a ne državne podrške, kojom se tako ohrabruje tortura.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 26.02.2018.


Naslov: Redakcija