Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

POGLAVLJE 11- POLJOPRIVREDA I RURALNI RAZVOJ: Crna Gora je većim dijelom usaglasila nacionalno zakonodavstvo u oblasti poljoprivrede sa evropskim, pa je sada mnogo veći izazov primjena tih propisa

28.02.2017.


Crna Gora je većim dijelom usaglasila nacionalno zakonodavstvo u oblasti poljoprivrede sa evropskim, pa je sada mnogo veći izazov primjena tih propisa, ocijenila je generalni direktor Direktorata za poljoprivredu, Danijela Stolica.

Ona je ukazala da Crna Gora vodi dobru politiku u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja i da ima kapacitete za ispunjavanje veoma zahtjevnih obaveza u procesu pristupanja.

"Ipak, pred nama su veliki izazovi i još mnogo toga treba da urade i poljoprivredni proizvođači i stručne službe Ministarstva kako bi u momentu pristupanja Evropskoj uniji (EU) bili spremni da sprovodimo Zajedničku poljoprivrednu politiku", rekla je Stolica.

U Poglavlju 11 - poljoprivreda i ruralni razvoj, akcenat se, prema riječima Stolice, stavlja više na izgradnju sistema za primjenu procedura i pravila Zajedničke poljoprivredne politike, nego na samo donošenje propisa.

"Otvaranjem poglavlja Poljoprivreda i ruralni razvoj u decembru prošle godine pokazali smo da Crna Gora vodi dobru politiku u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja i da imamo kapacitete za ispunjavanje veoma zahtjevnih obaveza u procesu pristupanja. Saglasni smo sa ocjenom Evropske komisije da su pred nama još veći izazovi", dodala je Stolica.

Ona je saopštila da je najvažnije da se procedure uvode postepeno, jer je to najbolji način da administracija koja kreira i sprovodi nove procedure, ali i proizvođači koji treba da ih se pridržavaju, imaju mogućnost da se na vrijeme prilagode i pripreme za punu primjenu EU politike u toj oblasti.

"Ne može se očekivati od poljoprivrednih proizvođača da se lako i brzo prilagode svim standardima i politikama, niti im se to želi nametnuti. Oni treba da se postepeno navikavaju na sve novine, a svakako da u zakonodavnim okvirima postoje i prelazni periodi", objasnila je Stolica.

Ona je poručila da ipak postoji potreba da na neke standarde i politike poljoprivredni proizvođači i prerađivači u Crnoj Gori treba da obrate više pažnje.

"Tu mislim na politiku kvaliteta koja predstavlja šansu za najveći broj naših proizvođača. Na međunarodnom tržištu preplavljenom poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima iz masovne, standardizovane proizvodnje, sa niskim troškovima po jedinici proizvoda, crnogorski proizvođači ne mogu biti konkurentni", smatra Stolica.

Zato se, kako je navela, treba usmjeriti na ostvarivanje najvećih standarda kvaliteta i razvoj proizvoda zasnovanih na tradicionalnim načinima proizvodnje.

"Proizvođači u tom pravcu imaju podršku države i značajnu podršku iz pretpristupnih fondova EU", Ukazala je Stolica.

Crnoj Gori su u narednom periodu već opredijeljena sredstva u iznosu od 52 miliona eura iz pretpristupnih EU fondova - IPA. Od tog iznosa, 39 miliona je za direktnu podršku poljoprivrednicima i prerađivačima, dok je 13 miliona raspoloživo za uspostavljanje infrastukturnih i institucionalnih kapaciteta vezanih za obaveze iz tri pregovaračka poglavlja.

"Svi zajedno, i proizvođači i administracija, moramo biti spremni da iskoristimo datu podršku", saopštila je Stolica.

Prema njenim riječima, za efikasnije korišćenje EU sredstava, Crna Gora treba da ojača postojeće i formira nove administrativne strukture.

Osim Agencije za plaćanje, to su Integrisani sistem administracije i kontrole (IAKS), kao i Mreža računovodstvenih podataka na poljoprivrednim gazdinstvima (FADN) koja će biti instrument za vrednovanje prihoda poljoprivrednih gazdinstava kao i formiranje organizacije proizvođača.

Stolica smatra da je članstvo u EU za poljoprivredni sektor velika prilika.

"U kojoj mjeri ćemo je iskoristiti, i u kojoj mjeri otkloniti i neke negativne posljedice koje članstvo nosi, zavisi od nas samih", dodala je Stolica.

Ona je pozvala poljoprivredne proizvođače da aktivno rade na udruživanju.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 26.02.2017.


Naslov. Redakcija