Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

MINISTARSTVO FINANSIJA: Poboljšano upravljanje javnim finansijama

28.01.2020.


Učinak u upravljanju javnim finansijama i finansijskoj odgovornosti u Crnoj Gori poboljšan je u odnosu na prethodni izvještaj koji analizira tu oblast, imajući u vidu da je 11 indikatora pokazalo bolje rezultate, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Glavna poboljšanja učinka ostvarena su u oblastima pouzdanosti budžeta, obima neprikazanih aktivnosti državnih organa, registracije poreskih obveznika i oporezivanja, procedurama ugovaranja i izvještavanja o dugu i izdavanju garancija, poboljšanom upravljanju nabavkama, efikasnih unutrašnjih kontrola i ojačane interne revizije, eksterne revizije i skupštinskog nadzora.

Iz Ministarsva su ukazali da je u Crnoj Gori tokom prošle godine sprovedena ocjena javne potrošnje i finansijske odgovornosti (PEFA), a rezultati su predstavljeni kroz izvještaj.

"PEFA se odnosi na period 2016-2018. godine i predstavlja treću PEFA ocjenu za Crnu Goru, imajući u vidu da su prethodne dvije sprovedene 2009. i 2013. godine", rekli su iz Ministarstva.

Ocjenu je sprovela Svjetska banka (SB) u saradnji sa Vladom i Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori, uz finansijsku podršku Povjereničkog fonda SAFE.

"Svrha ove ocjene bila je da Vladi pruži pregled učinka sistema upravljanja javnim finansijama u skladu sa standardizovanom metodologijom propisanom PEFA okvirom za 2016. godinu, koja ocjenjuje sistem upravljanja javnim finansijama na nivou sedam stubova i 31 indikatora", navodi se u saopštenju.

Izvještaj o ocjeni pruža detaljan presjek stanja sistema upravljanja javnim finansijama, učinka do sada sprovedenih reformi i ukazuje na oblasti koje predstavljaju prioritet za dalje reforme, kako bi se obezbijedila dugoročna stabilnost javnih finansija.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 24.01.2020.


Naslov: Redakcija