Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

OCJENA USTAVNOSTI I ZAKONITOSTI: Podnijete tri inicijative za ocjenu ustavnosti Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica

28.01.2020.


Ustavnom sudu Crne Gore do sada su podnijete tri inicijative za ocjenu ustavnosti Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica ("Sl. list CG", br. 74/2019), saopšteno je iz Ustavnog suda.

Osim iniciajtive koju je podnijela grupa beogradskih advokata, 17. januara stigle su i inicijative Svetog arhijerejskog sinoda SPC i Srpske patrijaršije iz Beograda, čiji je zastupnik patrijarh srpski Irinej.

Inicijative su uslijedile uprkos tome što je Mitropolija crnogorsko-primorska apelovala na građane, udruženja i institucije da ne preduzimaju jednostrane aktivnosti, već da sve prijedloge dostave Pravnom savjetu mitropolije.

Mimoilaženje mitropolije i patrijaršije u vezi s pravnom taktikom nije jedino, već postoji i povodom određivanja pregovarača sa državom Crnom Gorom. S druge strane mitropolit Amfilohije je više puta bio precizan da je adresa za razgovor sa crnogorskom Vladom isključivo Mitopolija crnogorsko-primorska, te da očekuje potpisivanje temeljnog ugovora, što mu je iz Vlade već ponuđeno.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 26.01.2020.


Naslov: Redakcija