Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O UNUTRAŠNJOJ TRGOVINI: Nedjelja neradna za trgovine

28.01.2019.


Ministarstvo ekonomije stavilo je u Vladinu proceduru Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim se uvodi neradna nedjelja.

U sektoru trgovine, koji zapošljava 37 hiljada ljudi, nedjelja će se, kroz predloženo zakonsko rješenje, proglasiti neradnom a kroz podzakonske akte će se donijeti rješenja za izuzetke i ono što su osnovne životne potrebe građana.

Uvođenjem neradne nedjelje poslodavci će moći znatno da povećaju produktivnost rada, da smanje troškove održavanja i redovne troškove usluga, tako da ovakvo zakonsko rješenje ne može uticati na smanjenje broja radnika, već se poslovi mogu ravnomjerno raspoređivati na radne dane, a zaposleni u trgovini imati neradnu nedjelju kao što imaju zaposleni u ostalim djelatnostima.

Na ovaj način utičemo pozitivno na opšte ekonomske aktivnosti, na kvalitet života pojedinca, porodice i društva. Ni u kom slučaju ovakvo zakonsko rješenje neće uticati na snabdjevenost potrošača, već isključivo na promjenu dosadašnjih navika u smislu da će nabavku obavljati ostali danima.

Sigurni smo u to da je i u sektoru trgovine, osim jasnih pokazatelja o smanjenju troškova i povećanju produktivnosti, prisutna visoka svijest o prednostima i značaju društvenoodgovrnog poslovanja, kao i značaju porodice za svako društvo i da će i sami dati podršku ovakvom zakonskom rješenju.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini uvode se i druge novine koje olakšavaju poslovanje trgovcima, a procedura izmjena i dopuna Zakona pokrenuta je na inicijativu poslodavaca i Privredne komore, koju su podržali sindikati i udruženja potrošača.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo ekonomije, 25.01.2019.


Naslov: Redakcija