Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PREDLOG ZAKONA O TURIZMU I UGOSTITELJSTVU: Poslovanje turističkih agencija se dodatno opterećuje rješenjem da se jemstvo obezbjeđuje putem neopozive bankarske garancije ili novčanog depozita na posebnom računu kod poslovne banke, a briše se mogućnost da se jemstvo može obezbijediti putem polise osiguranja

27.12.2017.


Novi Zakon o turizmu i ugostiteljstvu pokazaće vrlo brzo svoje manjkavosti u praksi, tvrdi Žarko Radulović, predsjednik Crnogorskog turističkig udruženja.

"Predstavnici CTU-a, kao najbitnijeg strukovnog udruženja u Crnoj Gori, prije tri godine su učestvovali u izradi pomenutog Zakona da bi finalni dio, dolaskom novog ministra, rađen bez konsultacija sa ljudima iz privrede. U prethodnih nekoliko dana imali smo priliku da se upoznamo sa Predlogom zakona o turizmu i ugostiteljstvu i nažalost, ne možemo da se ne zapitamo da li je cilj ministra da ovakvim rješenjima ubrza gašenje turističkih agencija", pita Radulović.

Prema njegovim riječima, poslovanje turističkih agencija se dodatno opterećuje rješenjem da se jemstvo obezbijeđuje putem neopozive bankarske garancije ili novčanog depozita na posebnom računu kod poslovne banke, a briše se mogućnost da se jemstvo može obezbijediti putem polise osiguranja.

"Da je ministar bar jednom do sada organizovao sastanak sa predstavnicima turističkih agencija, saznao bi da je veliki broj turističkih agencija u Crnoj Gori kreditno zadužen, da većina ima hipoteke na nepokretnosti i da je gotovo nemoguće da ispune uslove banke za izdavanje garancije (da preduzeće u okviru koje posluje turistička agencija nema kreditnih zaduženja, da pozitivno posluju 3-4 godine unazad…)", tvrdi Radulović.

Ističe da ovakvo rješenje čudi obzirom da do sada nikada nije bila aktivirana nijedna zakonom predviđena garancija za obeštećenje ili naknadu korisnicima usluga, a polisa osiguranja je dovoljno kvalitetno rješenje.

"Od samog početka izrade ovog Zakona, insistirali smo da se jasno odredi da se privremeni objekti, kiosci sa hranom koji ne ispunjavaju minimalne tehničke uslove, izmjeste 100 metara od hotela i restorana koji rade tokom cijele godine. Nažalost, ministar ni za ovaj predlog nije imao sluha i njegovim dolaskom se neke ključne stvari za koje se godinama unazad zalažemo, vraćaju na staro", navodi Radulović.

Tvrdi da e donošenje ovog Zakona trebalo da bude korak naprijed ka regulisanju nelojalne konkurencije i sive ekonomije, a ne ogromno, široko postavljeno štivo bez konkretnih rješenja.

"Možda ministar misli da je za godinu dana od imenovanja savladao svu problematiku u turizmu i da poznaje ovu materiju mnogo bolje od nas, ipak, moramo da zaključimo da smo razočarani ovakvim pristupom i ignorisanjem rješenja koja godinama ponavljamo", zaključio je Radulović.


IZVOR: Vebsajt CdM, 25.12.2017.


Naslov: Redakcija