Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

POSLOVNE ASOCIJACIJE ZALAŽU SE ZA SMANJENJE POREZA I DOPRINOSA

27.11.2017.


Predstavnici poslovnih asocijacija smatraju da su porezi i doprinosi na zarade previsoki. Predlažu njihovo smanjenje koje bi, uvjereni su, uticalo na povećanje plata, ali i smanjilo sivu ekonomiju.

Ukupna dugovanja za poreze i doprinose u Crnoj Gori iznose više od 250 miliona eura, a sto najvećih duguje oko 70 miliona. U poslovnim asocijacijama ističu da su porezi i doprinosi na zarade u Crnoj Gori izuzetno visoki.

"Na zaradu od 500 eura to opterećenje je oko 68%", kaže Mirza Mulešković iz Unije poslodavaca.

"Ukoliko je zarada veća, te dažbine rastu zbog kriznog poreza", pojašnjava Bojana Kalezić iz MBA.

Najava iz Vlade da bi u narednoj godini mogli razmotriti smanjenje poreza i doprinosa u Uniji poslodavaca i MBA vide kao način da se smanji siva ekonomija.

"Ako se smanje porezi to će uticati na povećanje zarada, poslodavac je rasterećeniji", kaže Mulešković.

"Smanjenje poreza i doprinosa uticaće na smanjenje sive ekonomije", kaže Kalezić.

U Međunarodnoj organizaciji rada (MOR) ističu da je neformalna ekonomija problematična jer stvara nelojalnu konkurenciju.

"Nema lakog rješenja. Oni koji rade u neformalnoj ekonomiji imaju jasnu računicu dok mogu da zarade bez bojazni da će ih inspekcije uhvatiti, oni će i dalje raditi na taj način. U nekim državama koristi se princip štapa i šargarepe - smanjuju poreze da bi pojedini privrednici izašli iz sive zone, ali im istovremeno povećavaju inspekcijski nadzor", kaže Dragan Radić iz ILO.

Recimo, u državama EU neplaćanje poreza i doprinosa je krivično djelo - kažu u MOR-u.

"Ako u Njemačkoj poslodavac plati u kešu zaposlene, naredne tri godine platiće kaznu - visinu socijalnih davanja, a u Austriji i Slovačkoj to je krivično djelo", navodi Radić.

Unija poslodavaca pripremila je analizu i predlog rješenja kada je riječ o metodologiji obračuna zarada koje će predstaviti na Socijalnom savjetu.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 25,11,2017.


Naslov: Redakcija