Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

NACRT ZAKONA O RADU: Mišljenje Agencije za sprečavanje korupcije na Nacrt zakona - Postoji rizik ugrožavanja javnog interesa arbitriranim tumačenjem zakona usljed širokih diskrecionih ovlašćenja datih poslodavcu, nedefinisanih normi, neusklađenosti sa međunarodnim izvorima prava, koja može prouzrokovati narušavanje integriteta transparentnosti i pravne sigurnosti

27.10.2017.


Agencija za sprečavanje korupcije analizirala je odredbe Nacrta zakona o radu i utvrdila da postoji rizik ugrožavanja javnog interesa arbitriranim tumačenjem zakona usljed širokih diskrecionih ovlašćenja datih poslodavcu, nedefinisanih normi, neusklađenosti sa međunarodnim izvorima prava, koja može prouzrokovati narušavanje integriteta transparentnosti i pravne sigurnosti, navedeno je u mišljenju Agencije.

Agencija je posebno analizirala odredbe koje se odnose na zasnivanje radnog odnosa, prava i obaveze zaposlenih i zaštitu prava zaposlenih, bolovanje, zapošljavanje preko agencije i otkaz.

"Radi zaštite javnog interesa Agencija upućuje na razmatranje izmjene članova Zakona o radu ("Sl. list CG", br. 49/2008, 26/2009 - ispr., 88/2009 - dr. zakon, 26/2010 - dr. zakon, 59/2011, 66/2012, 31/2014 i 53/2014 - dr. zakon) kroz usaglašavanje sa međunarodnim standardima na koje se predlagač poziva u obrazloženju, a kako bi se zaštita javnog interesa kroz definisanje adekvatnih procedura i kriterijuma i smanjenje diskrecionih ovlašćenja poslodavca u potpunosti ostvarila", navodi se u mišljenju Agencije.

Agencija smatra da bi se izmjenom ovih članova doprinijelo smanjenju prostora za eventualne zloupotrebe u oblasti radnog zakonodavstva i smanjila neizvjesnost na radnom mjestu, posebno za lica koja su zbog neodređenih odredaba, kriterijuma ili prakse stavljena ili bi mogla biti stavljena u nepovoljniji položaj u odnosu na druge.


IZVOR: Vebsajt CdM, 26.10.2017.


Naslov: Redakcija