Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PRAVILNIK O DEKLARISANJU ROBE NA BRAJEVOM PISMU: Izmjena Pravilnika moguća samo uz dogovor predstavnika trgovaca i slabovidih osoba

27.09.2019.


Pravilnik o deklarisanju robe na Brajevom pismu izazvao je oštre reakcije trgovaca, koji tvrde da će zbog toga 1200 proizvoda poskupiti do deset odsto. Iz Privredne komore su upozorili da to stvara dodatne troškove, a za određene proizvode je tehnički neizvodljivo.

Generalni direktor za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača u Ministarstvu ekonomije Jovo Rabrenović smatra da je moguće promijeniti Pravilnik kojim je regulisano označavanje proizvoda Brajevim pismom, ali daje za to neophodan dogovor predstavnika trgovaca i slabovidih osoba.

"U ovoj situaciji najbolje rješenje je kompromis te dvije strane. Ministarstvo ekonomije će podržati svaki njihov dogovor koji je u skladu sa zakonom i međunarodnim i propisima Crne Gore", ukazao je Rabrenović.

Podsjetio je da je novi Pravilnik kojim se to reguliše donesen u junu, nakon zahtjeva Saveza slijepih i po osnovu preporuke ombudsmana.

Po tom Pravilniku, svi trgovci su obavezni da ističu obavještenje na Brajevom pismu na svakom drugom proizvodu za ličnu i za higijenu prostora.

"Prema mojim saznanjima, do sada nije bilo kažnjavanja zbog nepoštovanja novog Pravilnika, već je inspekcija vršila nadzor i upozoravala trgovce da ga primjenjuju", rekao je Rabrenović.

Dodaje da se uvjerio da dio trgovaca poštuje novi Pravilnik.

"Vidio sam da postoje u jednom dijelu trgovačkih objekata proizvodi koji su označeni Brajevim pismom. Nije to u mjeri u kojoj bi to bilo nužno i na svim sredstvima lične i higijene prostora, ali postoje proizvodi na kojima je istaknuta deklaracija na Brajevom pismu", saopštio je Rabrenović.

Predstavnici PKCG naglasili su da u Crnoj Gori postoji samo jedna štamparija koja štampa deklaracije na Brajevom pismu, nalazi se u Nikšiću i pripada Savezu slijepih.

"Jedna štamparija ne može da redovno isporuči poručene količine obavještenja, pa se nerijetko dešavalo da štampanje potraje. To otežava poslovanje i povećava troškove, jer su uvoznici i distributeri primorani da uvećaju lager proizvoda, kako ne bi rizikovali da ostanu bez njih. Imajući u vidu da je novim pravilnikom mnogostruko uvećan broj proizvoda koje treba obilježavati, taj bi problem ostao još teži", poručili su iz PKCG.

Rabrenović je ukazao da trgovci ne zavise od te štamparije.

"Trgovac može naručiti te deklaracije gdje hoće i od koga hoće, ili će eventualno sam nabaviti mašine za proizvodnju deklaracija na Brajevom pismu", objasnio je Rabrenović.

Iz PKCG su naveli da u EU i zemljama regiona ne postoje propisi koji obavezuju trgovce da deklaracije moraju biti odštampane na Brajevom pismu, pa onda te deklaracije trgovcima u Crnoj Gori ne isporučuje niti jedan proizvođač ili distributer bilo da je iz šireg regiona ili da je u pitanju internacionalna kompanija.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 25.09.2019.


Naslov: Redakcija