Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

OBAVEZE CRNE GORE U EU INTEGRACIJAMA: Zemlje kandidati obavezne da uvedu akcize na električnu energiju

27.09.2017.


Prema direktivama Evropske unije Crna Gora, sve članice, a i zemlje kandidati su obavezni da uvedu akcize na električnu energiju. Iz Ministarstva finansija su ukazali da ta obaveza za Crnu Goru postoji do ulaska u Evropsku uniju, ali da sada o njoj ne razmišljaju, pa nije poznato ni kako će se ona obračunavati i koliko će uticati na povećanje cijena električne energije.

Državama članicama ostavljeno je pravo da sami definišu iznose i načine obračuna akcize po kategorijama, tako da postoji veliki broj različitih praksi u državama članicama.

Srbija je prije dvije godine uvela akcize na električnu energiju, kao dio proporuka Međunarodnog monetarnog fonda u cilju finansijske stabilnosti i punjenja državnog budžeta. Ona iznosi 7,5 odsto računa svih potrošača i dio je osnovice na koju se računa porez na dodatu vrijednost (PDV) koji u Srbiji iznosi 20 odsto. Ovakvo uvođenje akciza u Srbiji uticalo je na rast cijene struje za skoro 10 odsto. I pored ovoga, cijena struje u Srbiji je za oko 40 odsto niža nego u Crnoj Gori.

Iz Hrvatske elektroprivrede su ukazali da je akciza (trošarina na hrvatskom) kod njih uvedena 1. jula 2013. godine (na dan kada je ušla u EU) za kupce u kategoriji preduzetništvo, dok za sektor domaćinstva nijesu uvedene.

Kompanije u Hrvatskoj akcize na električnu energiju, ako je koriste za poslovnu upotrebu, iznose 3,75 kuna po megavat-času, što iznosi 0,5 eura po megavat-času ili 0,05 euro centi po kilovat- času. Firmama za neposlovnu upotrebu akciza iznosi jedan euro po megavat-času.

Akcize na električnu energiju u Hrvatskoj se ne obračunavaju za domaćinstva, kao i firmama koje struju koriste za hemijsku redukciju i u elektrolitskim i metalurškim procesima (proizvodnja metala), za rudarstvo, za zajedničku proizvodnju toplotne energije i za struju iz obnovljivih izvora i proizvedenu od biomase.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, Marija Mirjačić, Goran Kapor, 25.9.2017.


Naslov: Redakcija